Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЧи варто українцям чекати на зменшення курсу долара: який прогноз і до...

Чи варто українцям чекати на зменшення курсу долара: який прогноз і до чого готуватися?

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти вважають, що долар по 49 можна назвати "ажіотажно-панічними цифрами" і вважають, що такого не буде.

Курс долара на валютному ринку незабаром піде на зниження. Він може знизитись до 37 гривень, а то й до 36,6, як зафіксував Нацбанк. На сьогодні немає підстав для нестримного зростання курсу долара, як і немає підстав для повернення його до довоєнних показників.

Такі думки, незалежно одна від одної, висловили економічний експерт Олег Пензін та екс-міністр економіки Тимофій Мілованов, повідомляє today.ua

Пензін переконаний, що долар не повинен піднятися вище за 40 гривень, і вже тим більше до 49, як дехто передбачає. Долар по 49 він називає “ажіотажно-панічними цифрами” та вважає, що такого не буде. При цьому, звичайно, навряд курс долара триматиметься на рівні, зафіксованому НБУ. Швидше за все, він буде трохи вищим, але в розумних межах, переконаний Пензін.

“Я думаю, що цифри спустяться на рівень 37 гривень, десь 37 з хвостиком. Тобто буде певний спад від офіційного курсу, він буде трохи вищим, немає питань, але точно не буде 40 або 39. Це забагато. Я думаю, 37 … плюс/мінус”, – прогнозує експерт.

Схожої точки зору дотримується радник глави Офісу президента і колишній міністр економіки Тимофій Мілованов. Він вважає, що у готівкового долара поки що немає підстав зростати вище, ніж він коштує зараз, тобто вище за 39,5 гривні. Хоча і по 29, як у довоєнні часи, він також уже не буде ніколи, переконаний експерт. А ось невелике зниження курсу на 2-3 гривні видається йому цілком реальним. Причому не у віддаленій перспективі, а вже найближчими тижнями.

Мілованов вважає, що на зниження курсу долара можуть зіграти такі фактори:

  • зняття зернової блокади та початок експортних поставок зерна морським шляхом;
  • суттєве збільшення фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів;
  • швидке закінчення війни.

При цьому чим довше триватиме війна, тим більше знецінюватиметься гривня, а відтак зростатиме курс долара. Війна вимагає багато витрат. А тому НБУ доведеться регулярно додруковувати гроші, що неминуче викличе подальшу емісію гривні.

“Війна – це дуже дорого, є бюджетний дефіцит, і частина цього дефіциту покривається емісією, тобто друкарським верстатом”, – пояснив екс-міністр.

Звернемо увагу, що після підвищення курсу долара АЗС підняли ціни на пальне. Причому деякі бензин подорожчав одразу на 6 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні