П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія24 липня – День святої Ольги: прикмети та звичаї дня

24 липня – День святої Ольги: прикмети та звичаї дня

Этот материал также доступен на русском языке
24 липня – день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги та мучениці Євфимії

Сьогодні православні вшановують пам’ять Київської княгині Ольги (920–969), яка перша з правителів прийняла християнство ще до хрещення Русі. Інші назви свята – Ольга Страдниця, Юхим Стожарниця.

У цей час зазвичай йшли дощі, селяни молилися святим, просили хорошу погоду, щоб встигнути заготувати сіно і закінчити жнива.

Чим прославилася княгиня Ольга?

Ольга була дружиною князя Ігоря Рюриковича та матір’ю Святослава Ігоровича. Після того, як чоловік її загинув від рук древлян, вона не захотіла виходити заміж і повністю віддала себе правлінню державою за трирічного сина. До повноліття Святослава Ольга займала престол.

Народ любив її та вважав мудрою. Деякі з мешканців міста вже були християнами, коли Ольга почала цікавитись цією релігією. Увірувавши в Христа, вона зрозуміла, що язичництво – хибна віра, а православ’я – істинна, і поїхала охриститися до Константинополя. Там вона прожила деякий час, а потім повернулася до Києва, щоб продовжувати хвалити християнську віру.

Син її не схотів прийняти православ’я, боявся, що дружина не зрозуміє. Але Ольга раділа, що він не забороняє хреститись своїм підданим. Вона намагалася прищепити любов до християнства у трьох онуків: Володимира, Олега та Ярополка. Подорожувала містами, де проповідувала християнство, а люди зверталися до православної віри. Тому її прозвали рівноапостольною.

У 1547 році Ольгу зарахували до лику святих рівноапостольних. Такої честі удостоєні лише п’ятеро жінок: Марія Магдалина, цариця Олена, першомучениця Фекла, мучениця Апфія та просвітителька Грузії – Ніна.

Що можна робити 24 липня

У народному календарі це свято отримало назву “Ольга Страдниця” через те, що саме сьогодні розпочиналися польові роботи. Особливо важливим сьогодні вважається накосити та заготовити сіно, а також сходити на рибалку. Слов’яни молилися святій Ользі за хороший улов і допомогу у справах.

Що не можна в день Ольги

Вважається, що княгиня Ольга дуже не любила хвалькуватих людей, тому намагайтеся в цю дату не хвалитися своїми здобутками. Православна церква каже, що 24 липня заборонено переїдати та грішити обжерливістю. Також не рекомендується байдикувати – у піковий час роботи на землі багато і її потрібно виконувати.

Прикмети на погоду 24 липня

  • Грім гримить на Ольгу – добре ловитиметься риба, але негода і дощі затягнуться надовго.
  • Ясний день 24 липня – до врожаю хліба.
  • Якщо Велика Ведмедиця низько розташована, буде пізній листопад.
  • Тріскучий грім – до тихого дощу, гучний – до зливи.
  • Павук сидить посеред павутиння – до дощу.
  • Багато мошкари – восени буде вдосталь грибів.
  • На поверхню води п’явки піднімаються – до негоди.
  • На сосні багато шишок – буде добрий урожай ячменю.
  • Жовта акація дуже пахне, а біля неї в’ються дрібні комахи – до дощу.
  • Рясна роса – до поганого врожаю огірків та помідорів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні