П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні заборонять стягувати борги за комуналку: законопроєкт пройшов перше читання

В Україні заборонять стягувати борги за комуналку: законопроєкт пройшов перше читання

Этот материал также доступен на русском языке
Парламент підтримав рішення на період дії воєнного стану заборонити примусове стягнення боргів із мешканців України за житлово-комунальні послуги.

18 липня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт 7531 про внесення змін до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо виконання рішень щодо стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану. Серед його авторів – голова Комітету, народний депутат Андрій Костін.

Депутати пропонують на час дії воєнного стану в Україні заборонити примусове виконання рішень щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

«Прийняття закону дозволить сприяти захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина в умовах воєнного стану», – наголошується в пояснювальній записці.

Варто зазначити, що положення, згідно з яким тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану забороняється примусове виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги, вже було раніше передбачено ухваленим 12 травня 2022 року Верховною Радою України Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії військового стану» (законопроект 7317 від 26 квітня 2022 року).

Однак зазначений Закон 27 травня 2022 року Президент Володимир Зеленський ветував та повернув до Верховної Ради України для повторного розгляду з відповідними Пропозиціями, в яких зазначене положення виключається із Закону.

Члени Комітету 13 липня переглянули свій попередній висновок від 8 липня 2022 року та пропонують текст Законопроєкту 7531 викласти у такій редакції:

  1. Абзац 12 пункту 102 розділу XIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про виконавче провадження”; із змінами, внесеними Законом України від 15 березня 2022 року No 2129-IX та Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії військового стану») викласти в наступній редакції:

“Зупиняється в період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень, боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, що входять до складу Збройних Сил України (крім рішень про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги.

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану».

Тобто для набрання чинності забороною на стягнення боргів за “комуналку” ще потрібно:

Прийняти «повторно» законопроєкт 7317 із зауваженнями Зеленського

Прийняти як закон законопроєкт 7531.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яка частина житлово-комунальної галузі готова до зими.

Джерело: sud.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні