П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниНаступного року Україна завершить впровадження базового пенсійного доходу

Наступного року Україна завершить впровадження базового пенсійного доходу

Этот материал также доступен на русском языке
У 2023 році Україна має завершити впровадження базового пенсійного доходу.

Про це заявила міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

Що зміниться?

Пенсійні виплати за рахунок коштів накопичувальної системи пенсійного страхування хочуть доповнювати різноманітними доплатами та допомогами, щоб сума становила так званий базовий пенсійний дохід, який буде закріплений на законодавчому рівні. Під доплатами маються на увазі доплати з урахуванням віку пенсіонера, стажу роботи, для людей з інвалідністю, тих, хто втратив годувальника тощо.

«Іншого шляху забезпечити мінімальні норми в пенсійному забезпеченні без підвищення внесків (страхових – ред.) не існує. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки щодо нього від Світового банку та Міжнародної організації праці», – зазначила Лазебна.

Окрім цього, в Україні розвиватимуть систему пенсійних накопичень, які сама людина та її роботодавці будуть здійснювати, поки людина працює, і які стануть додатковим джерелом доходу після виходу на пенсію.

«Саме така формула – базовий пенсійних дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення – дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист, а нашим молодим людям – гідну пенсійну перспективу у власній країні», – наголосила міністерка.

Чим зумовлена потреба у змінах?

Як зазначають у Мінсоцполітики, страхові внески після суттєвого зменшення у 2016 році та через демографічні тенденції вже не є і ніколи не будуть достатнім джерелом фінансування повноцінної роботи системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, аби забезпечити адекватний захист у літньому віці, у випадках настання хвороби, інвалідності, втрати годувальника. Тому наразі пенсійні виплати пенсіонерам частково фінансуються з держбюджету.

Нагадаємо, українці можуть отримувати лише один вид пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні