Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниІндексація пенсій: у Кабміні назвали три категорії пенсіонерів, кому підвищать виплати лише...

Індексація пенсій: у Кабміні назвали три категорії пенсіонерів, кому підвищать виплати лише після війни

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 березня в Україні було проведено масову індексацію пенсійних виплат, але деякі категорії зможуть отримати підвищені пенсії лише після того, як закінчиться війна.

Так, постановою КМУ №727 від 22 червня 2022 року внесено зміни щодо проведення індексації пенсій у 2019 році. Водночас у документі зазначається, що постанова набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем припинення або скасування воєнного стану, пише НВ.

Кому перерахують пенсії після війни?

Оскільки право на індексацію пенсій отримали особи, які отримують пенсію, призначену відповідно до законів Про державну службу , Про службу в органах місцевого самоврядування, Про статус народного депутата України, Про наукову та науково-технічну діяльність, пенсії будуть збільшені:

  • держслужбовцям;
  • народним депутатам;
  • вченим.

Право на індексацію пенсій вищезгаданих осіб закріплено законодавчо – відповідний закон Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства (набрав чинності 15.02.2022 року).

На скільки збільшиться пенсія після індексації?

Пенсії перерахують шляхом підвищення на коефіцієнт збільшення (1,14) розміру пенсії, обчисленого відповідно до вищевказаних законів, без урахування надбавок та доплат. Тобто пенсії проіндексують на 14%.

Слід зазначити, що в Україні датою щорічної індексації пенсій призначено 1 березня. Подальше підвищення всіх пенсій, крім тих, про які йдеться у цьому матеріалі, буде здійснено 1 березня 2023 року.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки ще раз перерахують пенсії до кінця року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні