Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМОЗ попередило, що з серпня закривається вільний доступ до антибіотиків: що це...

МОЗ попередило, що з серпня закривається вільний доступ до антибіотиків: що це означає

Этот материал также доступен на русском языке
Із серпня Міністерство охорони здоров'я запроваджує перший етап переходу на видачу електронних рецептів на рецептурні препарати. Почнуть із електронних рецептів на антибіотики.

Про це повідомили у МОЗ.

У Міністерстві сподіваються у такий спосіб взяти під контроль проблему неконтрольованого вживання лікарських засобів. За допомогою контролю над видачею електронних рецептів зможуть відстежити реальну картину про обсяги вживання антибіотиків в Україні.

Спочатку діятиме перехідний етап. Під час нього пацієнт зможе придбати ліки у будь-якій аптеці, показавши фармацевту інформаційну довідку як підтвердження призначення лікаря. Пацієнт самостійно прийматиме рішення про вибір торгової назви препарату з необхідною дієвою речовиною, орієнтуючись на власний бюджет”, – пояснює заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Щоб отримати електронний рецепт, потрібно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЄЗОЗ). Рецепт на антибіотики може виписати будь-який лікар, незалежно від наявності декларації.

Перехідний етап триватиме до кінця 2022 року. До цього часу всі медичні заклади та аптеки мають зареєструватися до ЄСОЗу. Після цього планується запустити повноцінний електронний рецепт на антибіотики. Рішення про запуск прийматимуть з урахуванням ситуації в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні