П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 18 липня - Міжнародний день Нельсона Мандели

Цей день в історії: 18 липня – Міжнародний день Нельсона Мандели

Этот материал также доступен на русском языке
18 липня – 199-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 166 днів. Цього дня відзначаються Міжнародний день Нельсона Мандели, День народження "Тетріса".

Міжнародний день Нельсона Мандели – історія свята

У листопаді 2009 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 18 липня Міжнародним днем ​​Нельсона Мандели на знак визнання внеску колишнього президента Південної Африки у справу миру та свободи.

Нельсон Мандела — один із найшанованіших державних діячів світу, який очолив боротьбу, спрямовану на подолання режиму апартеїду та встановлення багаторасової демократії. Після 27 років ув’язнення він вийшов на волю і став першим в історії ПАР чорношкірим президентом, зігравши провідну роль у встановленні миру в країні. 1993 року отримав Нобелівську премію миру.

Залишивши президентське крісло 1999 року, він брав активну участь у реалізації програм боротьби з ВІЛ/СНІДом та допоміг країні отримати право приймати Чемпіонат світу з футболу 2010 року. У 2004 році, на 85-му році життя, Нельсон Мандела залишив громадську діяльність, щоб більше проводити часу з рідними та мати час для “спокійних роздумів”. Помер у грудні 2013 року.

День народження “Тетріса”

Автором гри “Тетріс” є програміст Олексій Пажитнов, який займався проблемами штучного інтелекту та розпізнавання мови. Для перевірки своїх ідей він застосовував головоломки, одна з яких популярна тоді гра пентамін (вона складалася з п’яти квадратів і ставила завдання правильно розташувати в коробці геометричні фігури).

Пажитнов вирішив автоматизувати укладання пентаміну в задані фігурки. А ще вигадав основну “родзинку” гри — щоб фігурки падали, а заповнені ряди зникали. Тоді ж народилася і назва нової гри “Тетріс”, яка відбулася зі злиття “тетраміно” (ігри, де всі фігурки складаються з чотирьох сегментів) та “теніс” (улюбленого виду спорту Пажитнова).

Вперше комп’ютерна версія гри “Тетріс”, написана на комп’ютері “Електроніка-60”, була представлена ​​пажитновим своїм колегам 6 червня 1984 року. А знайомий всім електронний пристрій для гри в “Тетріс” з’явився 18 липня 1985 року.

Гра стрімко здобула популярність у всьому світі.

Що сталося в Україні та світі 18 липня?

  • 64 — у Римі сталася “Велика пожежа”, яка не вщухала протягом тижня і знищила практично весь (10 із 14 кварталів) Рим (згорів навіть імператорський палац).
  • 1672 — у розпалі міжусобної боротьби під час Руїни відбулася битва під Четвертинівкою, сили Дорошенка перемогли Ханенка.
  • 1878 – шведський полярний дослідник Адольф Ерік Норденшельд першим пройшов північним шляхом з Атлантичного океану до Тихого.
  • 1898 — П’єр і Марія Кюрі представили до Паризької Академії доповідь про те, що, крім урану, існують інші радіоактивні елементи.
  • 1947 – король Великобританії Георг VI підписав закон про незалежність Британської Індії.
  • 1954 – перший фестиваль джазової музики в Ньюпорті, штат Род-Айленд, США.
  • 1968 – заснована компанія “Intel”
  • 1995 — біля стін Софійського собору у Києві поховали українського Патріарха Володимира. Спроба поховати тіло Патріарха у Софійському соборі натрапила на опір з боку духовенства УПЦ МП та силові дії з боку загонів спеціального призначення МВС України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні