Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВчені довели, що садівництво покращує психічне здоров'я і при цьому не важливо,...

Вчені довели, що садівництво покращує психічне здоров’я і при цьому не важливо, чи займалися ви ним раніше

Этот материал также доступен на русском языке
Багато садівників з радістю підтвердять, що сад - це місце, де вони щасливі. Нещодавнє дослідження показало, що поліпшити свій емоційний стан за допомогою розведення рослин можуть і ті, хто ніколи цим не займався.

Про це йдеться у статті, опублікованій у науковому виданні PLOS ONE.

Фахівці з Університету Флориди з’ясували, що заняття садівництвом знижують рівень стресу, тривоги, а також депресію у жінок вже через два тижні.

Це дослідження проводилося експертами разом із колегами з відділу екологічного садівництва, Медичного коледжу Університету Флориди, Центру мистецтв у медицині Університету Флориди та Ботанічного саду Університету Флориди Вілмота.

У дослідженні взяли участь 32 жінки. Їхній вік становив від 26 до 49 років. Вони не мали хронічних захворювань, вони не курили, не зловживали алкоголем і не приймали ліків від депресії чи тривожності. Половина учасників почала займатися садівництвом, а половина – творчістю.

На заняттях з садівництва жінки порівнювали та сіяли насіння, пересаджували рослини, збирали врожай, куштували їстівні плоди.

Вважається, що «спілкування» з рослинами дозволяє людині почуватися краще, оскільки він як біологічний вид від природи пов’язаний з ними. Справа в тому, що від рослин залежить, на думку вчених, їжа, дах і виживання людей загалом.

Для людей старшого віку цінність такого захоплення набагато вища: це й активний спосіб життя, фізичне навантаження, емоційне задоволення та тривале перебування на природі. Ці та інші фактори позитивно позначаються на якості та тривалості життя.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні