П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини28 червня – День Конституції України: сім цікавих фактів

28 червня – День Конституції України: сім цікавих фактів

Этот материал также доступен на русском языке
28 червня українці святкують День Конституції України. 1996 року, о 9:20 ранку, внаслідок бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи депутатам вдалося погодити всі положення Головного документа країни.

Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові засади незалежної України, її суверенітет та територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина та сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави та повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин. Стаття 161 документа проголошує День ухвалення Конституції України державним святом — Днем Конституції України.

10 цікавих фактів щодо Конституції України

  1. Україну вважають батьківщиною найстарішої Конституції у світі. Гетьман Війська Запорізького П. Орлик у 1710 році прийняв цей документ. Він написав її для свого війська. Конституція Орлика складається з вступного слова та 16 статей. Документ складено латиною та староукраїнською мовою.
  2. Процес підготовки Конституції України тривав шість років – з 1990 до 1996 року. За цей час було запропоновано 15 проектів документа.
  3. 21 червня 1996 року прийняли доповнення Олександра Мороза, щоб народ міг визначати та змінювати конституційний лад.
  4. гострі дискусії велися щодо повноважень між гілками влади, символіки, приватної власності, а також статусом, на той момент, Республіки Крим та російської мови.
  5. Активний період роботи над документом тривав три місяці. А засідання Верховної Ради 28 червня 1996 року, на якому розглядався проект основного Закону, тривало цілу добу.
  6. 28 червня День Конституції України – це єдине державне свято, закріплене у самій Конституції.
  7. Найменший екземпляр основного Закону України розміром 2х3 см. Його створив художник Ігор Степанов у 2011 році. У ній 160 сторінок, а вага – 15 грамів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають День державної служби України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні