П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ МОЗ розповіли, як зробити комп'ютерну томографію безкоштовно

У МОЗ розповіли, як зробити комп’ютерну томографію безкоштовно

Этот материал также доступен на русском языке
Програма медичних гарантій, яка забезпечує лікарням оплату з державного бюджету за надані медичні послуги, а пацієнтам – безоплатне їх надання продовжує працювати і у воєнний час.

Що потрібно мати пацієнту для безкоштовної комп’ютерної томографії?

За проведення комп’ютерної томографії також сплачує держава. Зробити КТ безкоштовно можна у медустановах, які підписали договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу та мають відповідне обладнання та можливості для проведення обстеження.

Дізнатися про адресу та контакти найближчої лікарні, де можна безкоштовно зробити КТ, допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 (поки, з міркувань безпеки, ці дані на офіційному сайті НСЗУ закриті).

Проведення обстеження безкоштовне для пацієнта, якщо він має показання до КТ та направлення від лікаря.

За направленням необхідно звернутися до сімейного або лікаря. Якщо лікар, оглянувши пацієнта і зважаючи на клінічні показники, бачить потребу в КТ, він виписує необхідний напрямок.

Щоб забезпечити доступ пацієнтів до медичних послуг під час війни діють як електронні, так і паперові напрямки. Якщо за результатами проведеного КТ лікар бачить необхідність провести комп’ютерну томографію в іншій зоні тіла пацієнта, таке дослідження проводиться безкоштовно для пацієнта.

Де можуть отримати допомогу переселенці?

Нагадуємо, що українці, які були змушені змінити місце проживання через військову агресію РФ (тобто є внутрішньо переміщеними особами), мають можливість отримувати первинну медичну допомогу та потрапити на прийом до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра: за місцем фактичного перебування , без декларації, у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування.

Якщо вимагають плату за КТ?

Якщо ви зіткнулися із ситуацією, коли у закладі вимагають плату за проведення КТ, це порушення прав пацієнта. У такому разі можна подати скаргу до головного лікаря (медичного директора), до Департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні або до власника медустанови – відповідного органу місцевої влади (зазвичай у назві лікарні зазначено, хто є її власником).

Якщо не вдається вирішити проблему на місцевому рівні, подайте скаргу до НСЗУ через контакт-центр (16-77) або на електронну адресу [email protected], або листом за адресою: м. Київ, пр-т Степана Бандери, 19 , Індекс 04073.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як у воєнний час отримати інсулін безкоштовно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні