Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнських пенсіонерів змусять повернути частину виплачених грошей

Українських пенсіонерів змусять повернути частину виплачених грошей

Этот материал также доступен на русском языке
Громадяни, яким було виплачено пенсії з переплатою, зобов'язані її повернути. Переплати найчастіше виникають з вини пенсіонера, який або забув або навмисне не повідомив у ПФУ про зміну свого статусу.

Коли виникають такі ситуації, розповіли у Пенсійному фонді України, повідомляє today.ua.

Причини переплати пенсії можуть бути різними

  • Пенсіонер, який був на заслуженому відпочинку, знову влаштувався працювати. У цій ситуації пенсіонер втрачає право на перерахунок надбавок до пенсії, що сплачуються за додаткові роки страхового стажу. До того ж, і перерахунок самої пенсії здійснюється за іншими параметрами. Наприклад, пенсії працюючих громадян не індексуються у березні разом з іншими виплатами, а підлягають окремому перерахунку.
  • Крім того, пенсіонери, які не працюють та утримують дітей віком до 18 років, отримують за це надбавку до пенсії. Якщо вони влаштовуються на роботу, їх надбавки позбавляють.
  • Якщо громадянин вийшов на пенсію за вислугою років і потім знову працевлаштувався за фахом, який свого часу дав йому право вийти на пенсію раніше, то при влаштуванні на роботу йому взагалі мають за законом призупинити виплату пенсії.
  • Ще однією причиною перегляду пенсії може бути зміна місця проживання. Так, наприклад, пенсіонери, які мешкають у Чорнобильській зоні, мають право на доплату до пенсії. Однак, коли вони змінюють місце проживання, то мають бути цієї доплати позбавлені.
  • Виплату деяких пенсій мають за законом припинити за зміни статусу одержувача пенсії. Зокрема, студенти денної форми навчання мають право на отримання пенсії зі втрати годувальника до 23-річного віку. Однак, якщо одержувач кинув навчання або перевівся на іншу форму навчання, він повинен повідомити про це органи ПФУ, і повинен бути позбавлений цієї пенсії.

Чи змусять повернути переплачену пенсію?

Можете не сумніватися – змусять. Все одно всі факти працевлаштування, зміни місця проживання, зміни статусу сьогодні відображаються у різних електронних реєстрах, з якими ПФУ періодично звіряється. При цьому, чим раніше виявлять переплату, тим краще для отримувача пенсії: менше доведеться повертати.

А повернути все одно доведеться: або добровільно всією сумою, або ПФУ щомісячно відраховуватиме якусь суму з пенсійних виплат, або через суд.

Раніше ми розповідали, чи пенсіонери можуть залишитися без виплат і як забрати гроші.

Також повідомляли про те, що уряд хоче посилити процедуру перевірки українців на право отримання пенсій та субсидій.

Раніше фахівці роз’яснили, яких випадках можуть утримати частину пенсії або взагалі її скасувати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні