Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ МОЗ пояснили, як отримати безкоштовне направлення до лікаря під час війни

У МОЗ пояснили, як отримати безкоштовне направлення до лікаря під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
У воєнний час ми потребуємо медичної допомоги не менше, ніж у мирний, а іноді навіть більше. Міністерство охорони здоров'я України дало роз'яснення щодо необхідності отримання під час воєнного стану направлення для візиту до лікаря вузької спеціалізації.

Хто може виписати направлення до вузькоспеціалізованого лікаря?

Виписувати направлення можуть усі лікарі в медичній системі – від сімейних до вузькоспеціалізованих, за умови необхідності залучення до лікування вузькопрофільного, а також проведення додаткових обстежень, процедур, госпіталізації.

Термін дії направлення – рік. Однак пацієнту слід дотримуватись рекомендацій лікаря щодо термінів проходження обстеження та отримання консультації вузькопрофільного фахівця.

У направленні не вказується установа або лікар, до якого спрямовують пацієнта.

У направленні вказується код послуги та інформація про установу та лікаря, який виписав направлення.

Під час воєнного стану на рівні з електронними направленнями діють паперові. Якщо в лікарні тимчасово немає доступу до системи охорони здоров’я, лікар випише паперове направлення.

Де можна отримати допомогу?

Отримати безкоштовну медичну допомогу можна у будь-якій лікарні, яка уклала договір з НСЗУ на відповідний пакет послуг. З направленням можна звернутися до лікаря у будь-якому регіоні та у будь-якому закладі.

Якщо не знаєте, де знайти потрібного спеціаліста, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Перед візитом зателефонуйте до обраної лікарні та уточніть, чи є там потрібні фахівці, запишіться на прийом. Або запишіться через медичну інформаційну систему, якщо це дозволяє лікарня.

Як отримати медичну допомогу переселенцям?

У МОЗ також нагадують, що українці, які були змушені змінити місце проживання через військову агресію РФ, можуть отримати первинну медичну допомогу за місцем фактичного перебування, без декларацій та направлень, у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як війна впливає на здоров’я українців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні