Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді назвали 5 важливих умов для дострокового виходу на пенсію

У Пенсійному фонді назвали 5 важливих умов для дострокового виходу на пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
30 квітня набув чинності Закон України №2040 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства». Внесено зміни до двох Законів — про спільне обов'язкове державне пенсійне страхування та пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб.

Детальніше про зміни розповіла начальниця Управління пенсійного забезпечення ГУ ПФУ в області Любов Кислая в ефірі «Українське радіо . Чернігівська хвиля».

Так, за її словами, закон вирішує багато актуальних питань. По-перше, індексація пенсій державних службовців, осіб місцевого самоврядування, науковців, військовослужбовців. У цьому законі чітко визначено дату проведення індексації – це щороку 1 березня.

А ще, закон врегулював питання дострокового виходу на пенсію людей, які втратили роботу.

Ця норма діяла до 1 січня 2015 року, а потім була скасована. Щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, необхідно, щоб людина дотримувалася п’яти умов:

  • Перша умова — на момент звільнення людина повинна мати не більше як півтора року до досягнення пенсійного віку, тобто до 60 років.
  • Друге – страховий стаж. Жінка повинна мати страховий стаж не менше 30 років та чоловіки не менше 35 років.
  • Третя умова — щоб звільнення було з ініціативи роботодавця у зв’язку із зміною умов праці. При звільненні має бути запис про або ліквідацію підприємства, або реорганізацію або скорочення штатів.
  • Четверта важлива умова — щоб людина зареєструвалася у службі зайнятості.
  • І державна служба зайнятості має видати довідку, що вони не можуть знайти людині відповідного місця роботи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як розрахувати розмір майбутньої пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні