П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниРеабілітація та виплата пенсій особам з інвалідністю під час війни: зміни

Реабілітація та виплата пенсій особам з інвалідністю під час війни: зміни

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні через війну інвалідність та втрату професійної працездатності для осіб, термін повторного огляду яких припав на період дії воєнного стану, продовжено автоматично.

Про це пише Міністерство соціальної політики. Згідно з урядовими рішеннями, прийнятими під час війни, інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) для осіб, термін повторного огляду яких припав на війну, триває до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Виплата пенсій та соціальної допомоги продовжується автоматично

Також автоматично продовжено виплату всіх пенсій та соціальних допомог по інвалідності, а також термін дії індивідуальної програми реабілітації для зазначених осіб. Це означає, що люди з інвалідністю, термін повторного огляду яких припав на війну, можуть без проходження чергової ЛКК або МСЕК отримувати пенсії та соціальну допомогу, реабілітаційні заходи, користуватися пільгами та гарантіями, передбаченими для осіб з інвалідністю законодавством. Повторний огляд таких осіб переноситься на строк після припинення або скасування військового стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування.

Коли інвалідність встановлюється заочно?

Крім того, встановлено, що на період дії військового стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

– у разі якщо особа, яка звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення щодо встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

– медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції щодо забезпечення принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, яка звертається для встановлення інвалідності.

Реабілітація осіб з інвалідністю

Також врегульовано питання щодо терміну дії індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

МСЕК або ЛКК може переглядати реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою, та за результатами їх перегляду коригувати індивідуальну програму або складати нову індивідуальну програму при черговому огляді особи з інвалідністю або дитину з інвалідністю за зверненням реабілітаційної установи або в порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що батьки тяжко хворих дітей отримали право на дострокове призначення пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні