П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниКоли піднімуть пенсії працюючим та непрацюючим пенсіонерам?

Коли піднімуть пенсії працюючим та непрацюючим пенсіонерам?

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах воєнного часу, зростання інфляції та цін усіх одержувачів соціальних виплат хвилює питання паралельного зростання пенсій.

Працюючі пенсіонери 

Щороку у квітні працюючим пенсіонерам згідно із законом мають робити перерахунок пенсії з урахуванням нового стажу. Це стосується тих, у кого станом на 1 березня накопичилося два роки неврахованого стажу або якщо минуло два роки після попереднього перерахунку.

Перерахунок провадиться автоматично, але вже другий рік поспіль виплата підвищених пенсій затримується. Це пов’язано з тим, що змінилися терміни подання звітності про сплату страхових внесків (зі щомісячної на щоквартальну). Без цих даних виплати зробити неможливо.

Минулого року пенсії працюючим пенсіонерам змогли перерахувати лише у червні. Цього року пенсії у підвищеному розмірі будуть виплачені у липні, причому з доплатою – за квітень, травень, червень та липень.

Непрацюючі пенсіонери

Непрацюючим пенсіонерам пенсії перерахують з 1 липня та з 1 грудня, коли прожитковий мінімум для непрацездатних зросте до 2027 гривень та 2093 гривень відповідно.

Окрім того, з жовтня для пенсіонерів у віці 70-75 років заплановано встановлення доплати до пенсії у розмірі 300 гривень. На сьогоднішній день вікові доплати отримують особи від 80 років та старші – по 500 гривень, від 75 до 80 років – по 400 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні