Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовиниОптимістичний прогноз на ціни у червні - думка експерта

Оптимістичний прогноз на ціни у червні – думка експерта

Этот материал также доступен на русском языке
Червень кардинально змінить ціни на продукти: що буде з базовими продуктами і до чого готуватися українцям, що подешевшає, а що подорожчає.

У травні українцям вже довелося пережити дефіцит солі, а також страх щодо нового врожаю, який росіяни вивозять із окупованого півдня. Також продовжують зростати ціни на пальне, що значно ускладнює логістику.

Економіст та президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко розповів, що буде з цінами на продукти у червні.

У експерта досить оптимістичний прогноз, за ​​його словами, ціни на базові продукти не зростатимуть, а на деякі, навпаки, знизяться.

Охріменко вважає, що дешевшати з настанням літа почнуть овочі, які українці вирощують самостійно та, до речі, майже у всіх областях, а не лише у Херсонській та Запорізькій. Те саме чекає і сезонні фрукти.

“У нас овочі вирощують по всій території країни, за винятком гірських районів у Карпатах. Ці розмови про те, що у нас усі овочі у Херсоні – це міф, і я не знаю, хто його розповсюджує”, – зазначає аналітик.

Ціни на м’ясо теж не зростатимуть, оскільки зі зростанням температури споживання м’ясних продуктів та сала завжди зменшується, тому попит на них падатиме.

А от із транспортуванням справді будуть проблеми, проте фермери просто не зможуть продавати товари надто дорого, оскільки їм не вдасться продати.

“Яйця зараз подешевшають, свинина, сало. Є така закономірність, чим вища температура, тим нижчі ціни на сало”, – каже Охріменко.

Водночас дорожчатимуть усі імпортні товари та продукти, бо постачальники продають їх у доларах. Ситуація з паливом також краще не стане, подорожчають навіть дрова.

У зв’язку з цим злетять ціни на всі транспортні послуги, зокрема громадський транспорт, таксі, логістику.

Чи будуть дефіцити?

Ситуацію з нестачею солі експерт називає просто ажіотажним попитом, який спаде та принесе нормалізацію цієї ситуації

“Під час війни ось ці “дефіцити” будуть постійно. Це паніка, це сіль та цукор, це просто психологічний фактор”, – пояснює президент аналітичного клубу.

За словами Охріменка, це абсолютно неминуча ситуація під час війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні