Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 6 червня – День журналіста

Цей день в історії: 6 червня – День журналіста

Этот материал также доступен на русском языке
6 червня – 157-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 208 днів. Цього дня у світі відзначаються День народження електричної праски, День гордості атеїста, Всесвітній день боротьби зі шкідниками, Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля.

Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля

Відзначається щорічно у першу неділю червня, запровадили День у 2012 році. Дата введена у зв’язку з необхідністю поширення інформації про захворювання шкіри – гідраденіту, яке діагностують у 1% жінок та чоловіків від усього населення планети. Маловідома хвороба шкіри у більшості пацієнтів діагностується вже на хронічній стадії розвитку.

Мета дня – привернути увагу до захворювання та підвищити поінформованість та поінформованість людства.

День Йо-йо

Йо-йо — іграшка, що складається з двох однакових за розміром та вагою дисків із пластику, дерева або металу, з’єднаних між собою віссю, до якої прив’язаний шнурок. Перша популярність йо-йо припала на 1920-ті роки.

Ймовірно, йо-йо є другою (після ляльок) найстарішою іграшкою, відомою людству. Перші йо-йо, що збереглися, були виготовлені з теракотових (глиняних) дисків і знайдені в Греції, вони датовані приблизно 500 роком до н.е.

У сучасний період іграшка переродилася в 1866 році, коли винахідники з Цинциннаті Джеймс Хейвен та Чарльз Геттранк отримали патент на цю іграшку, яку вони назвали банделором. Її ж масове виробництво почалося лише у 1928 році, на підприємстві Yo-yo Manufacturing Company Педро Флореса у Санта-Барбарі. Вже 1928 року вироблялося 300 тис. екземплярів йо-йо щодня.

День журналіста

6 червня своє професійне свято відзначають працівники засобів масової інформації в Україні. Свято встановлено 25 травня 1994 року Указом Президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів І Всеукраїнського з’їзду редакторів газет та журналів.

Спершу дата святкування планувалася на 15 травня. Цього дня в Україні вперше вийшла газета “Зоря Галицька”. Але пізніше було обрано 6 червня, оскільки цього дня 1992 року у бельгійському Брюсселі Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів — найбільшої у світі організації професійних працівників ЗМІ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 30 травня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні