Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНовий пенсійний закон: у ПФУ пояснили, що змінюється для українців

Новий пенсійний закон: у ПФУ пояснили, що змінюється для українців

Этот материал также доступен на русском языке
Які ж зміни вносить законодавчий акт у життя пересічних українців, розповіли експерти Пенсійного фонду.

У середині лютого цього року парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законів України про вдосконалення пенсійного законодавства» (№ 2040), який тоді був досить обговорюваним у суспільстві, адже вирішував чимало нагальних пенсійних проблем, як, наприклад, індексація пенсій держслужбовців або достроковий. вихід на пенсію людей, що втратили роботу. 30 квітня 2022 року документ набув чинності.

Які зміни вносить законодавчий акт у життя пересічних українців, розповіли експерти Пенсійного фонду, повідомляє «Пенсійний Кур’єр».

Індексація – для всіх

Наразі законодавчо закріплено, що індексація пенсій відбуватиметься щорічно 1 березня. Але головне — індексація здійснюватиметься тепер на загальних умовах для всіх пенсіонерів, не лише для тих, хто пішов на пенсію за загальним законом, а й для «спеціальних» пенсіонерів — військових, держслужбовців, науковців тощо.

Хто може вийти на пенсію достроково

Щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, потрібно дотриматись кількох важливих умов:

  • На день звільнення з роботи людині має залишатись не більше півтора року до досягнення пенсійного віку.
  • Обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, для жінок – 30 років.
  • Звільнення має відбуватися з ініціативи роботодавця виходячи з змін умов праці.

Новація передбачена лише особам, трудовий договір з якими розірваний у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності чи штату працівників.

Людина повинна зареєструватися в державній службі зайнятості, при цьому повинна бути відсутня підходяща йому робота.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні