Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 31 травня – Всесвітній день блондинок

Цей день в історії: 31 травня – Всесвітній день блондинок

Этот материал также доступен на русском языке
31 травня – 151-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 214 днів. Цього дня відзначають Всесвітній День боротьби з тютюнопалінням, Всесвітній день боротьби із соціальною нерівністю, Всесвітній день блондинок.

Всесвітній День боротьби з тютюнопалінням

Всесвітній день без тютюну – встановлено у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, відзначається 31 травня кожного року. Цього дня у всьому світі проходять антитютюнові акції.

На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 млн осіб; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 млн смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винний у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

В Україні курить близько 11,5 млн. жителів, з них — 9,1 млн. чоловіків і 2,5 млн. жінок. У відсотковому відношенні — 60% та 11,2% відповідно. Приблизно третина населення віком від 18 до 25 років є постійними курцями. Більше половини всіх курців свою першу цигарку викурили у віці до 12 років.

Всесвітній день блондинок

Свій день світловолосі жінки святкують в останній день весни, 31 травня. Вперше про нього почули 9 червня 2001 року у США. Там група жінок-адвокатів вирішила довести, що блондинки можуть бути не лише красивими та розумними. Вони й започаткували цей день.

Потім ініціативу підхопили у всьому світі. Цього дня організовують різноманітні паради, конкурси та навіть вигадують премії, якими нагороджують блондинок.

За словами вчених, вже до 2202 року натуральні блондинки зникнуть з лиця землі. Протягом останніх 50 років кількість блондинок скоротилася з 49% до 14% загальної чисельності населення планети.

Що сталося 31 травня в Україні та світі?

  • 1223 — монгольські війська під командуванням Субедея та Джебе перемогли російсько-половецькі сили у битві на річці Калці.
  • 1859 — у Лондоні запустив знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту.
  • 1868 – у Парижі відбулися перші велосипедні перегони.
  • 1870 – професор Едвард Джозеф де Смедт з компанії American Asphalt запатентував асфальт (“французьке асфальтове покриття”). Вперше його застосували у липні того ж року на Вільям-стріт у Ньюарку.
  • 1879 — у Берліні відкрили першу у світі електричну залізницю та продемонстрували перший електропоїзд, сконструйований Вернером фон Сіменсом.
  • 1884 – американський лікар і пропагандист вегетаріанства Джон Келлог запатентував кукурудзяні пластівці.
  • 1894 – відкрили електричний трамвай у Львові.
  • 1938 — українець Антон Губенко здійснив перший в історії радянської авіації таран та вцілів.
  • 1989 — на установчій конференції у Неаполі утворили Міжнародну асоціацію україністів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про події 26 травня.

Нове на сайті