П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЩо потрібно знати про розрахунок пенсії для чорнобильця?

Що потрібно знати про розрахунок пенсії для чорнобильця?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 липня минулого року мінімальна пенсія за інвалідністю ІІ групи у чорнобильців не могла бути нижчою за 4800 гривень.

Що потрібно знати про розрахунок пенсії для чорнобильця

«Я – постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, встановлено ІІ групу інвалідності. Страховий стаж – 41 рік і 8 місяців. 2021 року я перейшов на чорнобильську пенсію за інвалідністю. З постанови Кабінету Міністрів, а також із роз’яснень, отриманих на урядовій «гарячій лінії», я зрозумів, що маю отримувати з 1 січня 2022 року пенсію у розмірі 9800 гривень. Але в березні мені зробили індексацію пенсії, виходячи з розміру, який був у мене ще у грудні минулого року. Що це означає?

Віктор Пашинський, м. Коростень, Житомирська область»

На жаль, лист не дає повної картини. Ми не знаємо, за якою формулою розраховано пенсію, яка враховується зарплата, який відсоток втрати працездатності, яким був розмір пенсії у грудні і яким став зараз. А ще з листа не випливає, що ви є ліквідатором – це також дуже важливо.

Минулого року справді була низка змін стосовно пенсійного забезпечення чорнобильців. Можемо лише коротко по них пройтися, щоб ви зіставили деякі факти. Так, з 1 липня минулого року мінімальна пенсія за інвалідністю ІІ групи у чорнобильців не могла бути нижчою за 4800 гривень. До слова, з 1 березня поточного року цю суму проіндексували на 14%, і тепер вона становить 5472 гривні.

***

Своєю чергою у осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (ІІ група), загальний розмір пенсії не мусить бути нижчим за 80% від розміру середньої заробітної плати в Україні, яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік.

2021 року враховувався показник середньої зарплати за 2020 рік, який становив 10 340,35 гривні. Тобто мінімальна пенсія для ліквідатора з інвалідністю ІІ групи становила 8272,28 гривни. У лютому вже стала відома середня зарплата по Україні за 2021 рік – 12 993,56 гривні. Таким чином, з 1 березня такі пенсії мали автоматично перерахувати і підвищити до 10 394,85 гривні (12993,56 х 80%).

***

Щодо січневого підвищення, то воно проводилося не всім. Ішлося про те, що з початку цього року ще частина ліквідаторів може отримувати пенсію, розраховану із застосуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати в Україні. Раніше таке право було лише у ліквідаторів із числа військовослужбовців.

З 1 березня такі пенсії теж індексуються, але порядок індексації відрізняється від того, який наведено вище, – він набагато складніший. Про формулу розрахунку саме у вашому випадку краще поцікавитися у місцевому Пенсійному фонді. Там зможуть переглянути дані пенсійної справи, яких нам не вистачає, і дати конкретну відповідь.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні