Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаДротяник на городі: готуємо дієві приманки

Дротяник на городі: готуємо дієві приманки

Этот материал также доступен на русском языке
Дротяник не випадково отримав таку назву. Адже він такий щільний, як дріт. І завдяки цій своїй властивості може зробити картоплину рихлою.

Привабливою для нього рослиною є пирій. Боротися з підземним шкідником важко, але можливо тільки робити це слід систематично. На городах основними методами боротьби є ретельне і своєчасне обробіток ґрунту, перекопування або оранка, розпушування. Необхідно добре вибирати бур’яни, особливо пирій повзучий.

Позбутися його допоможуть рослини-сидерати, насамперед гірчиця біла, чорна або сарептська.

Ці культури – природний гербіцид для пирію. Вирощену зелену масу гірчиці заорюють у ґрунт, при цьому збагачуючи її органічними речовинами.

Гірчицю можна посіяти після збирання врожаю ранніх культур наприкінці липня – на початку серпня. Оскільки шкідник не терпить нейтральних та лужних ґрунтів, потрібно всіляко знижувати кислотність шляхом внесення вапна, крейди, золи.

Зменшує заселення грядок дротяником перемішування із ґрунтом подрібненого шлаку з вугільної топки (близько літрової банки на 1 м 2 ).

На невеликій площі дротяника можна виловлювати на приманки. Для цього бульби картоплі або коренеплодів ріжуть на частини і, застромивши в них прутик, закопують у землю на глибину 5-10 см зрізом униз. Через два дні шматочки виймають, вибирають із них шкідників та знищують. Через тиждень-два до посадки бульб висівають гніздами насіння ячменю, вівса, кукурудзи. Після появи сходів їх викопують разом із грудкою землі, з якої потім вибирають дротяників. Можна також перед посадкою замочити бульби в настої чистотілу.

Знищення яєць здорово допомагає поверхневе розпушування міжрядь у травні-червні.

Якщо при посадці картоплі в лунку покласти трохи лушпиння цибулі , дротяник такий картопляний будиночок обійде стороною.

Під картопля слід вносити аміачні форми азотних добрив – сульфат амонію, аміачну селітру, хлористий амоній. Доцільно дотримуватися правил сівозміни. Найкращими попередниками для картоплі є бобові, льон, просо, просапні культури.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як позбутися бур’янів на дачі за допомогою гірчиці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні