Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи можна годувати тварин «не їхнім» кормом?

Чи можна годувати тварин «не їхнім» кормом?

Этот материал также доступен на русском языке
У воєнний час у власників домашніх вихованців виникає запитання: чи можна годувати кішку собачим кормом, а собаку – котячим?

Ветеринар та зоопсихолог Лідія Лободіна стверджує, що так годувати тварин не можна.

  • Корми для кішок калорійніші, ніж для собак. Кішки потребують більшої кількості білків та жирів. Якщо собак годувати котячим кормом, це може викликати панкреатит, ниркову та печінкову недостатність.

  • Корм для собак містить більше овочів, ніж корм для кішок, тому що собаки, на відміну від кішок, можуть отримувати енергію з вуглеводів, а кішки – ні.

  • У собачий корм додають бета-каротин (органічна речовина міститься в грибах, рослинах та фруктах), щоб у кишечнику ферменти розщеплювали рослинні елементи. У котячі корми відразу додають вітамін А, тому що котячий метаболізм на таке не здатний.

  • У котячих кормах є вітамін ніацин – вітамін групи В. Він необхідний для шкіри та хутра. Кішки, на відміну від собак, не можуть перетворювати амінокислоту триптофан на ніацин, тому мають отримувати його з м’ясом або рибою.

  • У котячі корм додають арахідонову кислоту – це незамінна жирна кислота, яку організм кішки не може синтезувати. У собак із цим проблем немає.

  • Ще одна проблема кішок – таурин. Цю речовину для здоров’я кішок додають у корм, щоб нормально працювали серце, сітківка, репродуктивна та жовчна системи. Собаки здатні виробляти таурин самостійно.

  • У котячому кормі значно менше цинку, вітаміну Е, натрію та калію. Нестача натрію у собак викликає порушення серця, нирок, травного тракту, а калію – проблеми з артеріальним тиском, серцем, м’язами, кишечником.

  • У складі котячої їжі багато йоду та фосфору. У собаки при надлишку йоду можуть бути проблеми з щитовидною залозою, нирками, серцем, дихальною системою, шкірою, а фосфору – сечокам’яна хвороба, порушення в роботі кишечника, печінки, ламкість кісток.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні