Козацькі лікарі чудово зналися на травах і знали, що серед степової рослинності можна знайти ліки від усіх хвороб. Наприклад, деревієм вони лікували вогнепальні рани, за допомогою осинових бруньок боролися з гастритом і малярією, а кінський каштан використовували при тромбофлебіті та геморої.
Козаки примудрялися навіть куріння використовувати собі на благо. Оскільки справжній турецький тютюн був дуже дорогий, козаки готували курильні суміші для трубки з полину, деревію, чебрецю, будяка, валеріани та м’яти. Ці трави знижували тиск, заспокоювали нерви, покращували апетит і сон.
Ще одним сильним цілющим засобом на Січі вважалася лазня. Козаки суворо дотримувалися усіх правил особистої гігієни, щодня милися і добру половину року ходили з оголеним торсом, що не лише загартовувало, а й запобігало шкірним захворюванням.
РЕЦЕПТИ КОЗАЦЬКОЇ МЕДИЦИНИ
При виразці шлунка. Візьміть 1 столову ложку кореня лепехи, залийте 2 склянками води і прокип’ятіть 5 хвилин. Відвар процідіть і вживайте по півсклянки тричі на день за півгодини до їди.
При холециститі. Змішати в рівних пропорціях калган, м’яту, деревій та календулу. Взяти 1 столову ложку збору, залити 1 склянкою окропу і настоювати 45 хвилин. Вживати по 1 столовій ложці тричі на день за 40 хвилин до їди.
При захворюваннях щитовидної залози. Всипати 150 г кореня калгану в скляну пляшку і залити 0,5 літра горілки. Пляшку закупорити і поставити на місяць у темне місце. Процідити і вживати тричі на день по 30 крапель.
При катаракті. Подрібнити 100 г сухої трави чебрецю до порошкоподібного стану і змішати з 0,5 кілограма меду. Поставити суміш на огрівник і тримати на невеликому вогні, постійно помішуючи протягом години. Вживати щовечора по 1 чайній ложці перед сном.
При хронічному гепатиті. Змішати порівну сухе листя берези, плоди барбарису, звіробій і деревій. Одну столову ложку цієї суміші залити 1 склянкою окропу. Настоювати 15 хвилин у закритому посуді на огрівнику. Процідити і вживати по півсклянки двічі на день за 15 хвилин до їди.
При безсонні. Взяти 1 столову ложку сухих квітів будяка і залити 200 грамами води. Кип’ятити на невеликому вогні приблизно 5 хвилин, настоювати близько години, процідити. Вживати по півсклянки не більше чотирьох разів на день.