Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк шахраї дурять водіїв, пропонуючи їм дефіцитний бензин

Як шахраї дурять водіїв, пропонуючи їм дефіцитний бензин

Этот материал также доступен на русском языке
Через дефіцит бензину в Україні шахраї розробили схеми обману, щоб обманювати українців, які полюють на пальне.

Про найпоширеніші афери розповів на Facebook Сергій Куюн.

Талони на бензин

Однією з найпопулярніших шахраїв схем є обман з талонами на бензин. Не купуйте їх із рук!

Через обмеження вільного продажу пального з’явиться багато оголошень про продаж паливних талонів. Це механізм реалізації для юридичних, які купують пальне для потреб. Таке явище було дуже поширене до війни. Дуже часто такі талони недійсні, а перевірити їх можна лише у касі АЗС.

“Бодяга”

Але якщо раніше бодяги реально досягли непоганих якісних результатів, маючи на меті обхід податків, то зараз питання саме як. Повідомляється про випадки зупинки машини та серйозні проблеми з двигуном.

Йдеться про міні-НПЗ, які переробляють газовий конденсат із українських родовищ, додаючи октанопідвищуючі компоненти. Наразі вартість газового конденсату становить 50 тис. грн за тонну, що майже відповідає вартості дизпалива. Стабільний бензин коштує як товарний – 39–42 грн/л.

Раніше октан підвищувався за допомогою так званих “розчинників” із Білорусі та Росії. Рецептури були різними, зокрема з використанням товарного бензину А-92. Наразі немає ні розчинників, ні А-92.

Як октанопідвищуючий компонент використовується біоетанол (зневоднений спирт). Його у досить великій кількості виробляють в Україні.

Зазначається, що зараз для виробництва такого пального та просто для “бодяги” зі спиртом немає всіх складових. Крім вищезгаданих базових компонентів, це паливо також вимагає пакет стабілізуючих присадок для запобігання його швидкому псуванню (розшарування). Європейські постачальники підняли ціни та запросили забирати товар самовивозом із Німеччини.

Важливо знати:

  • Завжди цікавтеся, звідки паливо, не поспішайте заправляти повний бак, спробуйте.
  • Не варто заправляти пальне “спиртовим” бензином, якщо не збираєтеся його швидко використати.
  • Тривале зберігання не бажане.

У телеграм-каналах публікується актуальна інформація щодо наявності палива .

Раніше ми писали про заяву уряду, що дефіцит бензину буде усунено протягом тижня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні