П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниХто зможе вийти на пенсію раніше досягнення пенсійного віку: в Україні оновили...

Хто зможе вийти на пенсію раніше досягнення пенсійного віку: в Україні оновили правила

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні набув чинності Закон «Про внесення зміни до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства». Як зазначають депутати, до Закону було внесено зміни, які відновлюють справедливість у пенсійних питаннях.

Що змінилося у правилах виходу на пенсію за віком, розповіли у “Голос України“.

Вихід на пенсію достроково при ліквідації підприємства

Українцям дали право вийти на пенсію достроково – за півтора роки до досягнення пенсійного віку та за умови наявності повного страхового стажу та розірвання трудового контракту у зв’язку зі скороченням штату чи ліквідацією компанії.

У такій ситуації працівникові необхідно буде стати на облік державної служби зайнятості та за відсутності підходящої для них роботи або при невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я – пенсія оформляється раніше.

Достроковий вихід на пенсію для батьків

Достроково вийти на пенсії також можуть матері або батьки багатодітних сімей, а також ті, у кого на утриманні перебувають діти з рідкісними та тяжкими захворюваннями, які не мають встановленої інвалідності.

Це стосується матерів, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, та матерів, які виховує дитину з інвалідністю – після досягнення 50-річного віку та наявності 15 років страхового стажу.

А для батьків, які виховували самостійно п’ятьох або більше дітей, або дітей з інвалідністю – по досягненню 55-річного віку та наявності 20 років страхового стажу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Кабмін змінив порядок виплати пенсій у регіонах, де немає можливості їх доставки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні