Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнські журналісти, які працюють у зоні бойових дій, можуть застрахувати своє життя...

Українські журналісти, які працюють у зоні бойових дій, можуть застрахувати своє життя і здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
В українських журналістів з'явилася унікальна можливість застрахувати своє життя та здоров'я працюючи у гарячих точках. Про це повідомила виконавчий директор Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" Оксана Бровко.

-Доброго дня, Оксано! Дякуємо за те, що в такий непростий час докладаєте максимум зусиль для підтримки незалежних медіа.

– Війна внесла корективи у життя кожного з нас. Ми всі, напевно, переосмислили багато цінностей, визначили для себе нові пріоритети. Тому наша Асоціація (АНРВУ) спільно з п’ятьма шанованими громадськими організаціями виступили засновниками Міжнародного фонду страхування журналістів.

– Розкажіть про проект. Як відбувається страхування професійної діяльності працівників ЗМІ?

– Створення фонду страхування – це ініціатива та консолідація зусиль шести громадських організацій: Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Фонди “Суспільство”, ІМІ, “Детектор медіа”, ЦЕДЕМ та ІРРП. Завдяки багаторічній співпраці АНРВУ та нашому членству у Всесвітній газетній асоціації WAN-IFRA, міжнародні медійники одразу відгукнулися на прохання підтримати ідею страхування журналістів. Vincent Peyregne, директор WAN-IFRA, не лише рекомендував нам міжнародну страхову компанію, що спеціалізується на такому страхуванні, але й виділив фінансування 10 тисяч доларів для початку роботи. За що ми дуже вдячні колегам. Така швидка та ефективна реакція та відгук на наші проблеми – це чудовий приклад взаємопідтримки.

– Це чудова нагода для нас, журналістів. Хто може скористатися програмою?

– Отримати страхування можуть журналісти незалежних українських медіа, які планують відрядження до зон бойових дій, на окуповані території або на звільнені території (якщо ще не минуло 30 днів з моменту звільнення). Вони повинні мати засоби захисту. Також буде важливим, якщо журналісти пройшли спеціалізовані курси надання медичної допомоги. Це буде не основним, але додатковим важливим пріоритетом при наданні страхування, тому що для нас, як учасників процесу, важливо розуміти, що ми сприяємо такому відрядженню вже підготовленим журналістам.

– Журналіст сам може подати заявку чи її потрібно оформляти від редакції?

– Є спеціальна форма для подання заявки на страхування. Для цього перейдіть за посиланням : . У заявці є принципові моменти: обов’язково потрібно завантажити наказ на відрядження, своє посвідчення журналіста, акредитацію (якщо ви їдете в зону бойових дій або на окуповану територію). Координаційна рада МФСЖ розглядає кожне звернення та приймає рішення про страхування або відхилення заявки. Страхування оформляємо від одного до трьох днів на одного журналіста, щоби більше людей могли скористатися програмою. Це справді унікальний досвід для українських медіа. Міжнародні програми страхування давно доступні іноземним ЗМІ. Але такого ще не було в Україні. Після 2014 року звучали заяви на державному рівні від страхових компаній, які хотіли реалізувати подібну ідею. Але зрушень у цьому напрямі не сталося. І ось нам удалося! Завдяки важливій першій підтримці WAN-IFRA ми віримо в успішний старт роботи МФСЖ. Бажаємо, щоб багато компаній та фондів долучилися до підтримки нашої ініціативи, щоб більше журналістів могли скористатися таким захистом.

– Оксано, а що саме покриває страхування? І на яку суму?

– Страхове покриття – до 100 000 доларів США на відшкодування медичних витрат у разі пошкодження. У разі загибелі журналіста сім’я одержує 100 000 доларів США.

– Які ще проекти вдалося втілити у життя Асоціації “Незалежні регіональні видавці України”?

– Допомагаючи один одному, ми пришвидшуємо нашу перемогу! Особисто я завжди твердо вірила у підтримку, але навіть не очікувала, що буде такою відчутною швидка реакція від європейських колег. Ми відчуваємо не лише гуманітарну та фінансову, але й потужну емоційну підтримку від колег зі Швеції, Бельгії, Норвегії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі. Лише технічну допомогу ми передали до регіонів близько 1000 одиниць. На цей час приходить друга партія гуманітарного газетного паперу для друку регіональних видань, членів нашої асоціації. На релокацію редакцій у зоні бойових дій та поновлення їх роботи, на технічну підтримку та поновлення друку, на виготовлення контенту у регіональних медіа ми заручилися грантовою підтримкою від відділу преси та культури посольства США.

Наші видання “Одеське життя”, “На пенсії”, “Пенсійна телепрограма” входять до Асоціації “Незалежні регіональні видавці України”.

Джерело: airpu.org

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні