П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаЖваве питання: платити чи не платити за комунальні послуги під час війни?

Жваве питання: платити чи не платити за комунальні послуги під час війни?

Этот материал также доступен на русском языке
За рахунок платежів населення комунальники одержують зарплати, необхідні ресурси для аварійних робіт, зокрема – ліквідацію наслідків обстрілів.

«Чутки, що, мовляв, держава компенсує підприємствам сфери обслуговування будинків та комунікацій їхні витрати, – не підтверджено», – розповів президент Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств Станіслав Драганов. – Це означає, що вони так і продовжують працювати на підставі оплати споживачів».

За рахунок платежів населення комунальники одержують зарплати, необхідні ресурси для аварійних робіт, зокрема – ліквідацію наслідків обстрілів. Тому і під час війни за спожиті послуги, по можливості, потрібно платити.

«Оплачувати комуналку треба, навіть якщо ви залишили свій будинок , – переконаний експерт. – Оплата послуг з утримання будинку та прибудинкової території допомагає підтримувати будівлі у доглянутому стані, вивозити сміття і прибирати територію».

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО НЕ ПРИХОДЯТЬ ПАПЕРОВІ КВІТАНЦІЇ?

Під час війни паперові платіжки за комуналку досить часто не приходять. Можна, звичайно, заплатити через інтернет. Але далеко не всі люди похилого віку вміють ним користуватися. В цьому випадку рекомендується оплачувати місячний рахунок по останній платіжці: «Переплата – не проблема: все фіксується на вашому рахунку», – запевняє експерт.

ЧИ ВІДКЛЮЧАТИМУТЬ ПОСЛУГИ ЗА НЕСПЛАТУ?

Водночас, на час війни уряд запровадив деякі послаблення щодо оплати комунальних послуг. Своєю постановою Кабінет Міністрів заборонив:

  • нараховувати та стягувати штрафи, пеню;
  • робити інфляційні нарахування;
  • нараховувати відсотки за заборгованість;
  • припиняти або зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати або оплати не в повному обсязі.

Така заборона діятиме до припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні