Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовини7 травня в історії України та світу: важливі події

7 травня в історії України та світу: важливі події

Этот материал также доступен на русском языке
7 травня – 127-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 238 днів. Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день сиріт СНІДу, Міжнародний день білого вина «Совіньйон Блан».

7 травня увійшов до історії світової науки і техніки як день народження радіо. Саме цього дня 1895 року 35-річний фізик Олександр Степанович Попов виступив з доповіддю та демонстрацією створеного ним першого у світі радіоприймача, здійснивши перший сеанс радіозв’язку.

Перший апарат Попова виявляв випромінювання радіосигналів, що надсилаються передавачем, на відстані до 60 м. Можна було передати позивний з однієї кімнати в іншу.

Як зазначено у Вікіпедії, ця версія критикується: її противники вказують, що перший сеанс радіозв’язку здійснив першовідкривач радіохвиль Генріх Герц, а приймач Олександра Попова був лише вдосконаленою модифікацією приймача Олівера Лоджа.

Що сталося 7 травня в Україні та світі?

1663 – у центрі Лондона відкрився Королівський театр. Через дев’ять років будинок згорів, але був заново відбудований на колишньому місці, на Друрі-Лейн. Нині це найстаріший театр Англії.

1785 – француз Жан-П’єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джефрісом вперше у світі перетнули Ла-Манш на повітряній кулі.

1824 – у Відні відбулася прем’єра Дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена.

1832 – Греція проголосила незалежність.

1887 – американець Томас Стівенс завершив першу кругосвітню подорож на велосипеді. Він проїхав 13500 миль і був у дорозі понад три роки.

1937 – Німеччина та Італія оголосили про створення військового союзу, відомого як “Вісь Рим-Берлін”.

1954 – уряди США, Франції та Великобританії відмовилися прийняти СРСР у члени НАТО.

1956 – міністр охорони здоров’я Великобританії відмовився розпочати кампанію боротьби з курінням, заявивши, що він не впевнений у його шкоді.

2016 – у Полтаві відкрили перший у світі повноцінний пам’ятник гетьману Івану Мазепі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначається День свободи преси.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні