Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 травня – Всесвітній день свободи преси

Цей день в історії: 3 травня – Всесвітній день свободи преси

Этот материал также доступен на русском языке
3 травня – 123-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 242 дні. У цей день у світі відзначаються Міжнародний день мовчання, День Сонця, День народження «спаму», Всесвітній день свободи друку, День тюркизму.

Всесвітній день свободи преси

Щорічно 3 травня світ відзначає Всесвітній день свободи преси, який покликаний нагадати та підкреслити основоположні принципи свободи преси, оцінити стан свободи преси у світі, сприяти захисту засобів масової інформації від посягань на їхню незалежність та вшанувати пам’ять журналістів, які загинули при виконанні своїх службових обов’язків. Всесвітній день свободи преси було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році відповідно до рекомендації, прийнятої на 26-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1991 році. Це, своєю чергою, стало відповіддю заклик африканських журналістів, які у 1991 року стояли біля витоків прийняття історичної Виндхукской декларації(link is external) про плюралізм і незалежність засобів.

Всесвітній день свободи преси – це можливість підвищити поінформованість громадян про порушення свободи преси та нагадати, що у десятках країн світу ЗМІ піддаються цензурі, штрафам, примусовим закриттям чи зупиненню діяльності, а журналісти, редактори та видавці стають жертвами переслідувань, нападів, незаконних арештів і навіть вбивств.

День кондитера

День кондитера відзначається в Україні 3 травня. Дата святкування обрано невипадково, оскільки 3 травня 1932 року було засновано Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.

Історія кондитерського мистецтва пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який навчилися одержувати із соку цукрової тростини в Індії приблизно 850 року нашої ери.

До 15 століття у Європі солодощі купували Сході. Як окреме мистецтво кондитерство виникло і набуло широкого поширення в Італії в кінці XV-початку XVI століття. Цих віртуозів стали називати кондитерами.

Що сталося 3 травня в Україні та світі?

1783 – російська імператриця Катерина II заборонила указом селянам Лівобережної України та Слобожанщини переселятися з місць останньої ревізії: відбулося закріпачення селян.
1791 – Надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв Конституцію 3 травня – першу конституцію в Європі і другу у світі (після Конституції США). У Польщі цей день відзначається як національне свято.
1841 – Нова Зеландія оголошена британською колонією.
1880 – відкрито перший в Україні львівський кінний трамвай.
1902 – створення компанії “Pepsi” у США.
1904 – Джорджем Паркером запатентована кулькова ручка.
1995 – указом президента Л. Кучми встановлено перший після 1991 року орден України – Богдана Хмельницького.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні