Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 5 травня – Міжнародний день боротьби за права...

Цей день в історії: 5 травня – Міжнародний день боротьби за права інвалідів

Этот материал также доступен на русском языке
5 травня – 125-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 240 днів. Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день гігієни рук, Всесвітній день спілкування, Міжнародний день акушерки, Всесвітній день математики, Міжнародний день боротьби за права інвалідів.

Всесвітній день гігієни рук

Щорічно 5 травня за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у світі відзначається Всесвітній день гігієни рук.

Дату вибрали невипадково: 5 день 5-го місяця символізує 5 пальців на кожній руці людини.

Всесвітній день гігієни рук впровадили, щоб нагадати про важливість обробки рук для збереження життя та здоров’я мільйонів людей та наголосити на особливій важливості гігієни рук як у галузі охорони здоров’я, так і у повсякденному житті.

Міжнародний день акушерки

5 травня своє професійне свято відзначають люди, завдяки дбайливим рукам яких на світ з’являються діти. Міжнародний день акушерки відзначається з 1991 року у понад 50 країнах світу на пропозицію Міжнародної конфедерації акушерок. Свято проводиться для того, щоб громадськість більше дізналася про цю професію та її значущість.

Ідею проведення дня запропоновано в 1987 році на конференції Міжнародної конфедерації акушерок (заснована у 1919 році, об’єднує 88 акушерських асоціацій з 75 країн світу) у Нідерландах.

У багатьох містах споруджено акушеркам пам’ятники. Так, наприклад, у Церкві Святої Анни (Варшава) встановлено великий пам’ятник Станіславі Лещинській, акушерці, яка у роки війни (1943—1945) у страшних умовах у концтаборі Освенцім допомагала жінкам народжувати.

До книги рекордів Гіннеса внесена найдоросліша акушерка 90-річна Аделіна Вільялобос із Перу. Вона розпочинала свою діяльність з 1947 року та прийняла понад 8000 дітей, серед них навіть був майбутній президент. Молодша — 7-річна дівчинка Лорен Бурман, яка покликавши сусідку на допомогу, допомагала народитися своїй сестричці до приїзду медичних працівників.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів

5 травня – Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю. Цього дня 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права та проти їх дискримінації.

За офіційними даними, в Україні проживає близько 2,5 млн осіб зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їхня кількість збільшується.

Метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння глибшому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, підтримка прав, свобод та гідності людей з інвалідністю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про пам’ятні дати 2 травня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні