П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі події відбулися 2 травня в Україні та світі?

Які події відбулися 2 травня в Україні та світі?

Этот материал также доступен на русском языке
2 травня – 122-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 243 дні. У цей день у світі відзначаються Міжнародний день Гаррі Поттера, День лимонаду, Всесвітній день тунця, Міжнародний день поінформованості про цингу, Міжнародний день осиротілих матерів, День поінформованості про рак сечового міхура.

Всесвітній день тунця

Цей день було проголошено резолюцією Генасамблеї ООН у 2016 році. Його мета — підвищити поінформованість населення у тому, яка цінна ця риба та яких загроз сучасного світу стикаються популяції тунця. Співавторами проекту резолюції стали 93 держави. Слід зазначити, що філе тунця рекордсмен за кількістю білка.

Міжнародний день Гаррі Поттера

Фанати книг про юного чарівника зі шрамом на лобі святкують Міжнародний день Гаррі Поттера. Саме цього дня він знищив темного володаря Волан де Морта, а добро вкотре перемогло зло. Серед поттероманів ходять чутки, що Міжнародний день Гаррі Поттера благословив прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Ми вирішили офіційно оголосити 2 травня як міжнародне свято, на честь дати, коли головний герой книг Джоан Роулінг Гаррі Поттер здолав лорда Волан де Морта. також те, що Роулінг зробила для суспільства», – нібито сказав Кемерон.

Що сталося 2 травня в Україні та світі?

  • 1312 – Папа Римський Климент V передав майно тамплієрів Ордену госпітальєрів
  • 1611 – опубліковано першу офіційно санкціоновану англомовну версію Біблії – “Біблію короля Якова” (KJV, King James Version)
  • 1817 – в Одесі заснували Рішельєвський ліцей
  • 1848 – у Львові створили першу українську політичну організацію – Головну Російську Раду
  • 1892 – у Києві запустили електричний трамвай.
  • 2014 — Протистояння в Одесі 2 травня 2014 року: внаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш та пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 48 людей

Нагадаємо, раніше ми розповідали про події 29 квітня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні