Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк подолати тривожність у воєнний час?

Як подолати тривожність у воєнний час?

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість із нас зараз відчувають тривогу та страх, які займають усі наші думки та шкодять фізичному здоров'ю. Як же впоратися із таким станом, коли в країні йде війна?

Поняття «тривога» і страх» – далеко не одне й те саме. Страх – реакція людини на те, що відбувається прямо зараз, а тривога стосується подій минулого чи майбутнього, які люди переносять зараз.

Зараз відчувати легку тривогу – це нормально, але тільки до того моменту, поки людина не занурюється в тривожність повністю, навіть якщо вона знаходиться в безпечному місці, де їй ніщо не загрожує. Поступово тривога починає контролювати життя людини і самостійно впоратися з нею вона вже не може.

Якщо вас лякає ситуація, яка може статися в майбутньому, уявіть, що ви вже перебуваєте в ній і розробте план дій на найгірший випадок. Ви повинні думати приблизно так: «Я маю час підготуватися до небезпеки, і в такому разі, можливо, мені вдасться її уникнути». Якщо ви знатимете, що робити в критичний момент, тривога почне відступати.

Головне, не сидіть без діла, інакше тривога тільки наростатиме. Як би вам не було тяжко, поверніться до звичайних справ. «Попрацюйте» психологом у друзів та сусідів: знайдіть для оточуючих слова підтримки, підніміть настрій та впевненість тим, хто поруч, виявите співчуття, любов, щедрість.

Повірте, найефективніший рецепт зменшити тривожність – перейти на тих, кому гірше, ніж вам. Спробуйте направити її у творче русло: малюйте, танцюйте, пишіть вірші, вишивайте.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні