Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 30 квітня – День прикордонника України

Цей день в історії: 30 квітня – День прикордонника України

Этот материал также доступен на русском языке
30 квітня – 120-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 245 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день джазу, Міжнародний день свічника.

Міжнародний день джазу

Міжнародний день джазу відзначають щороку 30 квітня, починаючи з 2012 року. Він є кульмінаційним днем Місяця джазу. Мета святкування – підвищення ступеня поінформованості міжнародної громадськості про джаз як про силу, що сприяє миру, єдності, діалогу та розширенню контактів між людьми.

День було проголошено на Генеральній конференції ЮНЕСКО у листопаді 2011 року. Перший щорічний Міжнародний день джазу в Парижі відкрили Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова та посол доброї волі ЮНЕСКО Хербі Хенкок.

Джаз як музичний напрямок виник на півдні США в 1910-х роках, хоча його витоки можна знайти ще в XIX столітті, коли темношкірі раби південних штатів у неділю влаштовували танці. Музикою для таких вечірок стали спочатку африканські ритми, пізніше вони заміксувалися з народною європейською музикою, яку привезли раби з інших регіонів.

Міжнародний день свічника

Заснували його з ініціативи однієї з майстерень із виготовлення свічок у 2017 році. Основне завдання свята — розповісти якомога більшій кількості людей про особливості свічкового виробництва, збільшити популярність цього ремесла та допомогти майстрам з різних країн налагодити професійні та дружні стосунки.

День прикордонника України

1992 року свято встановлено в Україні Указом Президента України “Про свято День прикордонника” від 25 травня 1992 року.

З квітня 2018 року дату встановлено на 30 квітня. День присвячений подіям кінця квітня 1918 року, коли слов’янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши більшу частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки з Російською Радянською Республікою та Донською республікою.

Основними функціями Державної прикордонної служби України є: охорона державного кордону України на суші, морі, річках та озерах з метою недопущення незаконної зміни проходження її лінії, забезпечення дотримання режиму державного кордону та прикордонного режиму, здійснення прикордонного контролю та пропуску через державний кордон України осіб, транспортних коштів, вантажів та іншого майна, а також виявлення та припинення випадків незаконного їх переміщення, охорона суверенних прав України у її виключній (морській) економічній зоні, ведення розвідувальної, інформаційно-аналітичної та оперативно-розшукової діяльності на користь забезпечення захисту державного кордону України, участь у боротьбі з організованою злочинністю та протидію незаконній міграції.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли святкують День азбуки Морзе.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні