П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіДе в Україні зараз платять найвищі зарплати

Де в Україні зараз платять найвищі зарплати

Этот материал также доступен на русском языке
Проблема працевлаштування зараз гостра для багатьох українців, адже зарплата – основне джерело доходу.

Які зарплати пропонують роботодавці під час війни, в яких регіонах платять більше і чи актуальні зарплати відповідають побажанням пошуковиків, розповіли аналітики кадрового порталу grc.ua.

Що змінилося у зарплатах

Війна змусила український бізнес оптимізувати свої витрати, скорочуючи заробітні плати та бонуси. Новим працівникам роботодавці зараз пропонують нижчу заробітну плату. Порівняно із середньою заробітною платою у першій половині лютого 2022 року актуальна середня зарплата знизилася на 10%.

При цьому середня зарплата у квітні за всіма вакансіями на grc.ua становить 18 700 грн.

Експерти зазначають, що досить високий рівень медіанної зарплати пояснюється тим, що структура пропозицій щодо професійних сфер зараз дуже змінилася порівняно з довоєнним періодом.

ТОП-5 галузей, де платять найбільше

Найменше постраждала від кризи на ринку праці ІТ-галузь. Незважаючи на те, що зараз компанії різних секторів економіки або вже повернулися до роботи, або розпочинають процес поновлення своєї діяльності, частка пропозицій для ІТ-фахівців значно перевищує пропозиції роботи для представників інших професій. А у ІТ-сфері зарплати завжди були високими – не знизилися вони й зараз. У середньому в усіх регіонах України айтішникам у квітні пропонують 108 100 грн., а минулого місяця середня зарплата у ІТ-сфері становила 86 500 грн.

Високі зарплатні також пропонують керівникам. Середня заробітна плата у вищому менеджменті у квітні становить 63200 грн. Проте за умов війни кількість пропозицій роботи для директорів значно знизилася. Новою тенденцією на ринку праці є те, що, стикаючись із проблемами працевлаштування через вкрай низьку кількість вакансій, висококваліфіковані фахівці, зокрема, фахівці топового рівня погоджуються на посади нижчої кваліфікації.

До п’ятірки професійних сфер, у яких у квітні пропонують високі зарплати, увійшли також:

  • спеціалісти сфери 1) маркетинг, 2) реклама, 3) PR із середньою місячною виплатою 26 600 грн;
  • спеціалісти зі сфери видобутку сировини (26500 грн);
  • а також спеціалісти сфери будівництва (25300 грн).

У п’ятірку професій із найнижчими зарплатами у квітні увійшли:

  • менеджери з персоналу (15500 грн.);
  • спеціалісти сфери медицина, фармацевтика (14900 грн);
  • спеціалісти сфери HoReCa (14000 грн);
  • сільського господарства (13 300 грн);
  • автомобільного бізнесу (11 000 грн).

Міста, де платять найбільше

Аналіз зарплат по регіонах України показав, що Київ, який у березні втратив лідерство за розміром заробітної плати, поступово повертає свої позиції. Якщо відстежувати динаміку середньої заробітної плати, то у січні у столиці в середньому пропонували 31 000 грн., у першій половині лютого – 30 200 грн., у березні – 25 000 грн., а у квітні пропонують у середньому 26 000 грн.

Серед регіонів із високою та середньою заробітною платою у квітні

  • Дніпропетровська область (25 600 грн),
  • Львівська область (24 800 грн),
  • Полтавська область (23 400 грн)
  • Одеська область (23 000 грн).

Цікаво, що минулого місяця, коли у Львівській області було багато пропозицій для фахівців ІТ-сфери, середня заробітна плата становила 30 300 грн. У квітні структура пропозицій з професій дещо змінилася. На це вплинула зокрема релокація підприємств різних галузей. Отже, у квітні у Львівській області середня заробітна плата набагато нижча за показник попереднього місяця і становить 24 800 грн.

Варто зазначити, що на відміну від Києва, у Київській області у квітні найнижча середня заробітна плата. Вона становить лише 13 000 грн.

Найнижчі заробітні плати також пропонуються в

  • Хмельницької області (у середньому у квітні 14 500 грн),
  • Чернівецькій області (14 000 грн),
  • Івано-Франківської області (13 600 грн),
  • Тернопільської області (13 500 грн).

Зазначимо, що у цих областях і до війни були не надто високі зарплати. Однак у регіони з найнижчою середньою заробітною платою у квітні, на жаль, приєдналася Харківська область із показником 11 500 грн.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні