П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниБезкоштовна розмитнення авто з Європи під питанням: її можуть скасувати через зловживання

Безкоштовна розмитнення авто з Європи під питанням: її можуть скасувати через зловживання

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні, згідно з новим законом, за розмитнення автомобілів з 5 квітня і до кінця воєнного стану не потрібно платити.

Однак цю пільгу можуть скасувати ще до закінчення війни з російськими окупантами, повідомив у своєму інтерв’ю для НВ голова парламентського фінансового комітету Данило Гетьманцев.

За його словами, безкоштовну розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації зробили для простих людей, оскільки через обстріл російських окупантів знищено та пошкоджено велику кількість транспортних засобів. Проте, безкоштовним розмитненням почали зловживати комерційні структури. Заради прибутку вони почали у великій кількості ввозити євробляхи для перепродажу.

Гетьманцев підкреслив, що безплатне розмитнення автомобілів запроваджувалося не для того, щоб комерційні структури займалися перепродажем. У зв’язку з численними зловживаннями відповідні відомства зараз розглядають можливість скасування безкоштовної легалізації євроблях.

На це звертав увагу заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм:

«Напевно, загалом це непогано, що наші громадяни настільки оптимістично дивляться на майбутнє, що готові ввозити в країну нові автомобілі. Але є один нюанс. Наші партнери в Польщі, Словаччині та Румунії злегка здивовані таким активним оновленням автопарку країни, що воює, для якої весь світ збирає кошти на гуманітарну допомогу», — нарікає заступник міністра інфраструктури.

За словами Найєма, європейські країни шоковані промисловими масштабами імпорту “для потреб ЗСУ” автомобілів класу “люкс”.

Для розуміння, за вісім днів після скасування мит в країну було імпортовано 14-300 (!) легкових автомобілів. У тому числі, десятки BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7-2022 року випуску і навіть Cadillac Escalade за 3,1 млн. грн.

Крім цього, за той же період до країни абсолютно законно, без жодних митних платежів завезено «гуманітарної допомоги» у вигляді різних тканин — на 360 млн грн, мобільних телефонів майже на 200 млн грн тощо.

«На жаль, так деякі наші співгромадяни інтерпретували ініціативу уряду щодо допомоги волонтерам та армії. Думаю, найближчим часом ми з колегами з міністерства фінансів та митної служби запропонуємо Кабінету міністрів відповідні зміни до нормативної бази, щоб виправити цю ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів», — писав Найєм.

Нагадаємо, ми розповідали про те, де можна буде розмитнити автомобіль із ЄС для власних потреб із 25 квітня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні