П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПереселенці в Україні: скільки і де мешкає, як отримати допомогу від держави

Переселенці в Україні: скільки і де мешкає, як отримати допомогу від держави

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну в Україні, яка розпочалася 24 лютого, на сьогоднішній день понад 2 мільйони людей зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи.

Про це повідомила повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

«Я знаю, що зараз, коли йдеться про внутрішньо переміщені особи, то часто говорять про людей, які перемістилися після проведення воєнного стану. Але війна триває 8 років, і кількість тих, хто з 2014 року був змушений покинути будинки та шукати притулку в інших регіонах країни – більше. На сьогоднішній день у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньопереміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйона людей. З них понад 2 мільйони – це люди, які вимушено перемістилися після проведення воєнного стану. І з них 1,9 мільйона вимушено перемістилися вперше», – прокоментувала Марина Лазебна.

Найбільше людей після широкомасштабного військового вторгнення Росії перемістилося до Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Вінницької та Київської областей. Найбільше внутрішньо переміщених осіб зареєстровано у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Київській областях.

Хто зможе отримати допомогу на проживання з травня?

Нагадаємо, що в рамках допомоги внутрішньо переміщеним особам з житлом уряд компенсує комунальні витрати громадам та людям, які безкоштовно розміщують у собі переселенців. Також держава надає допомогу на проживання переселенцям із територій бойових дій. Допомога надається у розмірі 3000 гривень на місяць для дітей та людей з інвалідністю, 2000 гривень для інших осіб. Усі, хто має право на цю допомогу і до кінця квітня може подати заяву на її отримання, держава перерахує допомогу за два місяці – березень та квітень.

З травня допомога надаватиметься двом категоріям переселенців:

  • переміщеним із територіальних громад, розташованих у районі бойових дій, тимчасово окупованих, оточених. Список таких громад затверджуватиме Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.
  • ті, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, незалежно від того, чи вони повернулися до населеного пункту постійного проживання чи ні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як отримати статус та допомогу переселенцеві в “Дії”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні