Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи вигідні українські біженці Європі – відповідь Міжнародного валютного фонду

Чи вигідні українські біженці Європі – відповідь Міжнародного валютного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
Через військове вторгнення Росії в Україну в ЄС зараз перебувають понад 5 млн. українців.

Українські біженці, які захочуть залишитися за кордоном на довгий період, можуть стати позитивним фактором для Європи, якої не вистачатиме робочої сили.

За словами директора Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфреда Каммера, у довгостроковій перспективі Україна хоче, щоб біженці повернулися. Чим раніше це станеться, тим краще. Однак деякі з біженців можуть залишитися на довгий період, і це буде позитивом для Європи, тому що в середньостроковій перспективі в Європі не вистачатиме робочої сили.

Найбільше біженців приймає Польща – три мільйони з п’яти мільйонів тих, хто залишив Україну . Витрати для польського бюджету становитимуть, за оцінками, від 0,5 до 1% ВВП. Це не мало.

“Однак Польща приймає біженців, і ми розуміємо європейську солідарність, солідарність багатьох європейських країн, коли йдеться про допомогу українським біженцям. Все ж таки є вплив на бюджет, і нам відомо, що є тиск на ринок житла, але є значне бажання допомогти, і тому ми вважаємо, що першу фазу було проведено дуже успішно”, — додав він.

“Ми погіршили прогноз нинішнього зростання в країнах Східної Європи на 1,5 п. п. Для просунутих економік ми погіршили цей прогноз на 1 п. п., тобто на ті країни криза впливає значно більше. Проте важливо, що це відбувається після значного відновлення східноєвропейських економік з ринками, що розвиваються. Це відновлення було значно більшим, ніж у просунутих європейських економіках”, – зауважив Каммер.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні