П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниХто отримає статус учасника бойових дій: "військових туристів" зі статусом УБД більше...

Хто отримає статус учасника бойових дій: “військових туристів” зі статусом УБД більше не буде

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно з чинним законодавством учасники бойових дій – це люди, які безпосередньо брали участь у бойових діях.

Статус учасника бойових дій в Україні отримають ті добровольці, які безпосередньо брали участь у боях.

Про це заявила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Глава Мінветеранів України Юлія Лапутіна заявляє, що ризики того, що статус учасника бойових дій отримуватимуть ті, хто не брав участь у боях, буде виключено. За її словами, чи належить статус УБД, визначатиме спеціальна комісія.

«Закон про надання статусу УБД добровольцям Сил територіальної оборони Збройних сил України визначає можливість набуття статусу учасника бойових дій добровольцям Сил територіальної оборони та добровольцям сил місцевих територіальних громад. Це означає, що люди, які приєдналися до оборони України, у майбутньому можуть звернутися до Комісії, що діє при Міністерстві у справах ветеранів, та отримати статус учасника бойових дій. Звичайно, для цього необхідно надати пакет необхідних документів, включаючи бойовий наказ», – цитує Лапутіну прес-служба міністерства.

Міністр нагадала, що згідно з чинним законодавством учасники бойових дій – це люди, які безпосередньо брали участь у бойових діях.

«Статус має надаватися тим, хто перебуває на передовій. Ми розуміємо, що сьогодні Гостомель, Ірпінь, Бородянка, Харків, Київська область та інші ділянки, де розпочалися активні бої. Відповідно до бойових наказів Генштабу ми диференціюватимемо це і визначатимемо, хто саме має право отримати статус УБД. Але зараз, коли вся країна дає відсіч агресору, держава має гарантувати таке право всім, бо ми не знаємо, куди далі повернеться театр воєнних дій. Сьогодні суспільство має великий запит на справедливість. Я сама бачила «військових туристів», які на три дні приїжджали до зони бойових дій, фотографувалися, а потім набували статусу УБД. Такого більше не буде», – наголосила вона.

«Коли ухвалювався закон, який дає добровольцям право на набуття статусу УБД із відповідними соціальними гарантіями, ніхто не знав, де розгорнеться театр військових дій. Тому це право було надано по всій Україні. Проте згідно з Порядком надання статусу отримають його ті, хто брав безпосередню участь у бойових діях. При Міністерстві діятиме комісія за участю представників відомств сектору безпеки та оборони, яка займатиметься цими питаннями», – пояснила Лапутіна.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада ухвалила закон про те, що всіх добровольців буде визнано ветеранами війни. Цей статус передбачає цілий спектр пільг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні