Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДе можна буде розмитнити автомобіль із ЄС для власних потреб із 25...

Де можна буде розмитнити автомобіль із ЄС для власних потреб із 25 квітня

Этот материал также доступен на русском языке
Починаючи з 00:00, 25 квітня 2022 року легкові автомобілі, що ввозяться для особистих потреб, оформлятимуться лише на шести пунктах пропуску.

Про це у своєму телеграм-каналі написав заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Де можна буде оформити авто

  • На ділянці польського кордону – «Угринів», «Грушів», «Смільниця», «Устилуг»;
  • на ділянці словацького кордону – пункт пропуску «М. Березний»;
  • на ділянці угорського кордону – пункти пропуску «Давінкове», «Косіне».

Чому ввели обмеження

«Понад дві доби на пунктах пропуску західного кордону стоять величезні черги. Головна причина — скасування митних платежів і, як наслідок, різке зростання імпорту легкових автомобілів», — пише Найєм.

Оформлення нових транспортних засобів об’єктивно займає багато часу, через що у величезних чергах цілодобово простоюють волонтери з гуманітарними вантажами — спорядженням для бійців, продуктами харчування та медикаментами.

«Напевно, загалом це непогано, що наші громадяни настільки оптимістично дивляться на майбутнє, що готові ввозити в країну нові автомобілі. Але є один нюанс. Наші партнери в Польщі, Словаччині та Румунії злегка здивовані таким активним оновленням автопарку країни, що воює, для якої весь світ збирає кошти на гуманітарну допомогу», — нарікає заступник міністра інфраструктури.

Що везуть до України

За словами Найєма, європейські країни шоковані промисловими масштабами імпорту “для потреб ЗСУ” автомобілів класу “люкс”.

Для розуміння, за вісім днів після скасування мит до країни було імпортовано 14 300 (!) легкових автомобілів. У тому числі, десятки BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 випуску і навіть Cadillac Escalade за 3,1 млн. грн.

Крім цього, за той же період до країни абсолютно законно, без жодних митних платежів завезено «гуманітарної допомоги» у вигляді різних тканин — на 360 млн грн, мобільних телефонів майже на 200 млн грн тощо.

«На жаль, так деякі наші співгромадяни інтерпретували ініціативу уряду щодо допомоги волонтерам та армії. Думаю, найближчим часом ми з колегами з міністерства фінансів та митної служби запропонуємо Кабінету міністрів відповідні зміни до нормативної бази, щоб виправити цю ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів», — прогнозує Найєм.

Джерело: Мінфін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні