Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на газ в Україні: експерт розповів, чого чекати українцям цього року

Тарифи на газ в Україні: експерт розповів, чого чекати українцям цього року

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 травня в Україні мали переглянути тарифи на газ для населення, але через війну уряд вирішив не піднімати тарифи. Економіст Данило Монін вважає, що таке рішення для нього є абсолютно очевидним.

Про це експерт розповів в ексклюзивному коментарі “Сегодня”.

За його словами, люди просто не матимуть можливості оплачувати комуналку навіть за нинішніми цінами.

“Просідання економіки буде по всіх регіонах, доходи населення знизяться. Тому потрібно розробити механізм компенсації різниці між тарифами для населення та вартістю газу, який буде у постачальників”, – пояснює Монін.

Раніше Україна мала домовленість з МВФ про проведення реформи в цій галузі. Фонд вимагав скасування держрегулювання тарифів для населення та переходу до ринкового ціноутворення.

Зараз експерт вважає, що від України ніхто нічого вимагати не буде і влада на це просто не піде.

“Думаю, “Нафтогаз” продаватиме бюджетним споживачам газ у середньому по 600 доларів за тисячу кубометрів. А для населення залишать вартість газу на рівні 8 тис. грн за тисячу кубометрів. Виходячи з такої вартості газу, буде розраховуватись і вартість тепла”, – каже Монін.

Не варто виключати і той факт, що у 2022 році Україна сильно скоротить споживання природного газу, тому що багато підприємств зруйновані або зупинені. Опалювальний сезон цього року можна буде пройти із запасами газу на рівні 17 млрд кубометрів, 14 з яких – газ внутрішнього видобутку. Інші – 3 млрд кубометрів імпортного газу доведеться докупити.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні