Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗакони війни: найрезонансніші законопроєкти Верховної Ради України

Закони війни: найрезонансніші законопроєкти Верховної Ради України

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на військовий стан, Верховна Рада продовжує свою роботу та приймає безліч нових законів, законопроектів та поправок до вже чинних. Серед найбільш резонансних – 10 років в'язниці за неповернення до України, високі штрафи чи позбавлення волі за незаконну торгівлю алкоголем, заборони для військових.

Незалежний аналітичний центр “Інститут законодавчих ідей” розпочав новий проєкт – “Закони війни”. У щотижневих дайджестах даються пояснення нових законопроєктів і прийнятих Верховною Радою законів, про які слід знати кожному, пише Соцпортал.

Нові законопроєкти Верховної Ради України

№ 7265 – Кримінальна відповідальність за неповернення до України

Про що? Обов’язок повернутися до України протягом 15 днів після набрання чинності законопроєктом. Інакше настає кримінальна відповідальність: 5-10 років ув’язнення.

Що слід доопрацювати: невичерпний перелік поважних причин перебування за кордоном та формулювання «інші обставини» дозволить трактувати норму по-різному. На практиці такі “інші обставини” будуть визначатися правоохоронними органами на власний розсуд у кожному конкретному випадку, що містить корупційні ризики.

Юридичний висновок з плюсами та мінусами законопроєкту

№7261 – Кримінальна відповідальність за незаконну торгівлю алкоголем у війну

Про що? Кримінальна відповідальність за порушення заборон на торгівлю алкогольними напоями в умовах військового чи надзвичайного стану, а також посилення відповідальності за незаконне виготовлення, зберігання, збут чи транспортування з метою збуту підакцизних товарів у такий період. Йдеться про штрафи до 136 тис. грн та позбавлення волі до 8 років.

Що слід доопрацювати: доповнення КК до нової ст. 204-1 “Торгівля алкогольними напоями в умовах військового чи надзвичайного стану” є проявом надмірної криміналізації.

Юридичний висновок

№ 7271 – Врегулювання права військових на свободу думки та слова

Про що? Фактично йдеться не про реалізацію права свободи думки та слова, а про обмеження права.

Військовим планують заборонити поширення інформації про розташування військових об’єктів, техніки, особового складу, а також висловлювань, поглядів та думок щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва Держави та інших командирів.

Що варто доопрацювати: Нелогічною є повна заборона оприлюднення вищезгаданої інформації, навіть тієї, яка вже була офіційно оприлюднена.

Обмеження права виражатися, наприклад, щодо міжнародної діяльності Президента як Верховного головнокомандувача недоцільно і може порушувати право на свободу думки, передбачене Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.

Юридичний висновок

Які закони вже ухвалено в Україні?

Не можна не згадати й низку законів, які аналітики назвали найважливішими.

Так, це закон № 7186 , яким встановлюється кримінальна відповідальність – до 12 років в’язниці – за колабораціонізм (допомога РФ з метою заподіяння шкоди Україні).

Законом № 7214 нардепи заборонили використання символіки вторгнення Росії – символів Z та V із російської військової техніки, а також емблем/позначень ворожих збройних сил. За пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму передбачено кримінальну відповідальність – до 5 років позбавлення волі.

Також депутати ухвалили закон №7183 , який регулює кримінальні провадження у військовий період. Зокрема, прокурори набувають повноважень слідчого судді в частині затримання та стягнення на користь держави заарештованого майна. Водночас зменшується право на захист – участь адвоката у певних процесуальних діях нівелюється. Наприклад, обшук може проводитись без присутності адвоката шляхом відеозв’язку. Крім того, у суді можуть визнаватись докази, отримані слідчим з порушенням прав людини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні