Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНа які пільги можуть розраховувати учасники тероборони?

На які пільги можуть розраховувати учасники тероборони?

Этот материал также доступен на русском языке
Добровольці територіальної оборони наразі захищають Україну нарівні з військовослужбовцями. Нові норми пільг для них набули чинності з 21 березня 2022 року. Що вони передбачають?

Тепер вони мають право на здбуття статусу ветерана війни та відповідні пільги, у тому числі стосовно пенсійного забезпечення. Нові норми набули чинності з 21 березня 2022*. Що вони передбачають?

1. Добровольці тероборони, які беруть участь у бойових діях, мають право на пільгове пенсійне забезпечення. Чоловіки зможуть виходити на пенсію достроково – у 55 років зі стажем не менше 25 років, жінки – у 50 років зі стажем не менше 20 років.

2. Добровольці тероборони можуть бути визнані учасниками бойових дій. А ті, хто здобув поранення, контузії, каліцтва або важкі захворювання, повʼязані з виконанням бойових завдань, можуть здобути статус особи з інвалідністю внаслідок війни. У такому разі їм буде встановлено підвищення до пенсії:

  • для учасників бойових дій – 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни – від 30% до 50% прожиткового мінімуму, залежно від групи інвалідності.

При цьому мінімальна пенсійна виплата становитиме для учасників бойових дій 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб; для осіб з інвалідністю внаслідок війни – від 360% до 650% прожиткового мінімуму.

Також зазначені статуси передбачають низку пільг, у тому числі – на оплату комунальних послуг.

3. Члени сімей загиблих або померлих добровольців тероборони здобудуть статус «сімʼї загиблих (померлих) захисників та захисниць». У разі загибелі добровольця тероборони його сімʼя також отримуватиме підвищену пенсію – у розмірі, передбаченому для членів сімʼї загиблих військовослужбовців.

*Згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, які регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни і членами сімей загиблих захисників та захисниць України, і надання їм соціальних гарантій» №2121-ІХ від 21 березня 2022 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні