П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні стартував сезон тепличних ягід: ціни на 10% нижчі за минулорічні

В Україні стартував сезон тепличних ягід: ціни на 10% нижчі за минулорічні

Этот материал также доступен на русском языке
Минулого року сезон тепличних ягід в Україні через прохолодну погоду настав трохи пізніше. Цього року сезон розпочався на тиждень раніше.

У продажу вже з’явилася перша садова суниця (полуниця) із південних регіонів. До того ж ягода дешевша, повідомляє SEEDS.

«Перші малооб’ємні партії суниці виробники південних областей України пропонують у середньому по $6,6/кг, тоді як минулого року перша ягода надійшла від виробників на ринок більш ніж на 15% дорожче, у середньому за $7,89/кг. У цьому випадку важливу роль відіграла девальвація національної української валюти, порівняно з минулим роком. Але навіть якщо не зважати на різницю валютних курсів, сьогоднішні ціни на перші партії суниці з українських теплиць продавалися б практично на 10% дешевше, ніж та сама продукція, але вже після 23 квітня 2021 року”, – зазначають аналітики EastFruit.

Зниження цін можна пояснити, зокрема, і незначним попитом. Оскільки ягоди не продукт першої необхідності, то кризовий період більшість споживачів відмовляються від них.

Дефіцит суниці садової українського виробництва стане помітнішим у травні-червні, оскільки значна частина територій, де ягоду вирощують у відкритому ґрунті, зокрема, Херсонська область, зараз окуповані.

«Якщо брати до уваги той факт, що сьогодні вся територія Херсонської та значна частина Запорізької областей окуповані, основні проблеми у сегменті суниці в Україні ще попереду, оскільки основна частка цих ягід вирощується у відкритому ґрунті саме у вищезгаданих регіонах України. І саме ягодами з південних областей країни традиційно закривали свої потреби усі провідні підприємства із заморожування плодоовочевої продукції», — констатує Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні