П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНеприємні зміни у трудовому законодавстві на час воєнного стану: українці можуть працювати...

Неприємні зміни у трудовому законодавстві на час воєнного стану: українці можуть працювати без зарплати та свят

Этот материал также доступен на русском языке
У період воєнного часу трудове законодавство в Україні кардинально змінено.

Влада дозволила роботодавцям звільняти працівників у будь-який момент, позбавляти їх відпусток, вихідних та свят, а також затримувати виплату заробітної плати.

До моменту скасування військового стану в Україні діятиме Закон «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану» (від 15.03.2022 р. № 2136-IX).

Ініціатором внесення змін до українського законодавства щодо трудових відносин виступила голова парламентського Комітету із соціальної політики Галина Третьякова.

Відповідно до нового закону, роботодавець може в односторонньому порядку призупинити дію трудового договору. Це дозволяє зберегти робоче місце за тим, хто залишив територію населеного пункту і країни працівника, але при цьому власник бізнесу звільняється від необхідності виплачувати заробітну плату або її частину. Відшкодування зарплати законом доручається країну-агресора.

У законі також прописано важливий нюанс. Весь час, поки діє режим призупинення трудового договору, роботодавець зобов’язаний вести облік нарахованої заробітної плати (у такому порядку, якби такого призупинення не було), а також компенсаційних виплат.

Нагадаємо, ми повідомляли, що українців попередили про масові звільнення та скорочення зарплат.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні