П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо допоможе зробити питну воду в умовах війни?

Що допоможе зробити питну воду в умовах війни?

Этот материал также доступен на русском языке
Як знезаразити воду, щоб не захворіти, радить завкафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Ольга Голубовська.

Тривале перебування під обстрілами та відсутність доступу до питної води змушує людей використовувати воду з будь-яких джерел: калюж, труб, відкритих колодязів, заповнених відкритих ємностей. Як знезаразити воду, щоб не захворіти, радить завкафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Ольга Голубовська.

Як знезаразити воду

Кип’ятіть воду

За відсутності підозри на зараження бактеріальними агентами від моменту закипання – 10 хвилин, за підозри на таке зараження – 1 год. Кип’ячену воду треба зберігати в чистому посуді, що добре закривається, так як при попаданні в неї мікробів відбувається швидке і масивне обсіменіння. Більше доби кип’ячену воду у відкритій ємності (включаючи бутилі) краще не зберігати.

Спеціальні пігулки

Якщо запаси безпечної води вичерпалися і можливості кип’ятіння немає, знезаражувати воду можна спеціальними таблетками – наприклад, «Акватабс», «Аквацид», «Пантоцид» та їх варіантами. Якщо спеціальних таблеток немає, можна скористатися тим, що є в аптечці.

Йод

Дві краплі 10% розчину йоду на літр води, почекати 30 хвилин, після чого воду можна пити. Смак буде неприємним, але ви не помрете від зневоднення і не занедужаєте смертоносними захворюваннями, серед яких є і вражаючі центральну нервову систему (хворим із клінічно значущим ураженням щитовидної залози використовувати таку воду з обережністю та у разі крайньої необхідності).

Перманганат калію

Перманганат калію (марганцівку) використовують як 0,5-1% розчину (блідо-рожевий колір). Важливо: марганцівка відноситься до погано розчинних сполук, тому на дні ємності можуть залишитися кристали, що не розчинилися. Якщо вони потраплять на слизові оболонки рота, стравоходу, шлунка, кишечника, це призведе до сильних опіків і виразок, тому отриманий розчин краще обережно процідити, не збовтуючи, залишивши на дні трохи рідини.

Перекис водню

1 столова ложка (при сильному забрудненні – 2 столові ложки) на літр води, дати відстоятися приблизно годину, після чого у воду можна додати пару таблеток активованого вугілля.

Очищення сріблом

Очищення сріблом – відомий спосіб очищення води: шматочок срібла в будь-якому вигляді (монета, ложка) залишають у ємності з водою, до ранку така вода придатна для пиття і довго не псується.

Активоване вугілля

Активоване вугілля використовують при підозрі на забруднення води хімічними речовинами – 1 столова ложка на літр води.

Оцет чи вино

На початку 90-х років на півдні України та Молдови при спалахах холери рекомендували у воду додавати 1 чайну ложку столового оцту або 250 г сухого вина на літр води. Через 6 годин воду можна пити.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні