Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКоли купити стаж не вдасться?

Коли купити стаж не вдасться?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми хочемо сплатити страхові внески за втрачений період роботи. Я спираюсь на Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

«Моєму чоловікові 61 рік. З 1998 року він перебуває на пенсії за інвалідністю ІІ групи. Йому у загальний стаж не враховують період роботи у 1981-1982 роках. Трудова книжка із зазначенням періоду роботи у ті роки втрачена. І йому якраз не вистачає 14 місяців, щоб мати повні 35 років стажу.

Ми хочемо сплатити страхові внески за втрачений період роботи. Я спираюсь на Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», де сказано, що періоди трудової діяльності, які зараховувалися до стажу до набрання чинності цим Законом, зараховуються до стажу в порядку та на умовах законодавства, яке діяло раніше. При цьому в Законі України «Про пенсійне забезпечення», який до цього діяв, сказано, що до стажу зараховується будь-яка робота за умови сплати страхових внесків. Чи так це? Чіткої відповіді у Пенсійному фонді ми отримати не можемо.

Лариса Чижова, лист отримано електронною поштою»

Якщо вже вийшли на пенсію

Ви надіслали такий величезний лист, що опублікувати його цілком ми не можемо. Публікуємо скорочений варіант і сподіваємося, що змогли правильно зрозуміти і передати суть вашого питання. Щодо відповіді, то тут є низка нюансів. З одного боку, можливо, ви надто заглибилися у суть пенсійного законодавства і трохи заплуталися. З другого боку, ми не знаємо усіх аспектів пенсійної справи вашого чоловіка. Якщо не вдаватися до деталей, то можемо констатувати таке.

На сьогоднішній день право на покупку стажу мають лише ті, хто ще не вийшов на пенсію. Стаж за минулий час шляхом сплати страхових внесків купується тими, кому його не вистачає для призначення пенсії в принципі. На цьому можна було відповідь і закінчити, адже ваш чоловік уже давно на пенсії. І у разі незгоди із цим положенням чинного законодавства вам скажуть звертатися до суду.

Як підтверджується стаж роботи?

Але уточнимо ще кілька моментів. Ви визнаєте, що чоловік працював у 1981-1982 роках, тобто підлягав соціальному страхуванню і за нього сплачувались внески. Механізму додаткової сплати внесків за ті періоди просто немає. Не кажучи про те, що правила купівлі (а не зарахування) стажу з того часу суттєво змінилися.

Щодо втрати трудової книжки, існує цілий Порядок підтвердження стажу в таких випадках. Він затверджений Постановою Кабінету Міністрів №637 від 12 серпня 1993 року і на сьогодні діє у редакції від 29 січня 2022 року.

Цей порядок передбачає підтвердження стажу і архівними документами, і навіть свідченнями, але ніяк не шляхом сплати страхових внесків. Знову ж таки, ми не знаємо, як саме розраховано вашу пенсію зараз, і чи взагалі є сенс боротися за ці невраховані роки. Адже, як відомо, при розрахунку пенсії за інвалідністю до стажу додатково враховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. У цьому сенсі переходити на пенсію за віком справді може бути невигідно, а додаткові чотирнадцять місяців стажу не надто позначаться на загальному розрахунку. Але це лише наші припущення.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні