Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія маленька: чи можна отримувати більшу?

Пенсія маленька: чи можна отримувати більшу?

Этот материал также доступен на русском языке
Як відомо, зараз жінкам при стажі від 30 років пенсії підвищують результативніше, ніж тим, у кого стажу менше.

«Я народилася 6 квітня 1959 року. Приїхала до Миколаїва 1976 року і одразу влаштувалася працювати на завод. 2002-го стався інсульт, дали III групу інвалідності. Наразі пенсія 2185 гривень. Мені скоро виповниться 63 роки. У Пенсійному фонді сказали, що для перерахунку пенсії потрібно відпрацювати ще три роки за трудовою, але зараз офіційно влаштуватися неможливо. Чи можна змінити ситуацію?

Білецька Л. А., м. Миколаїв»

Ми, на жаль, не знаємо усіх даних про вашу пенсію. Якщо після 2002 року ви офіційно не працювали, то у вас має бути близько 26 років стажу. Можливо, саме тому вам радять доопрацювати ще три з невеликим роки, щоб загальний стаж становив 30 років. Як відомо, зараз жінкам при стажі від 30 років пенсії підвищують результативніше, ніж тим, у кого стажу менше.

Але є і варіант, наприклад, перейти з пенсії за віком назад на пенсію за інвалідністю. Тоді до стажу додатково зарахують період від дня перебування на інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Схожий випадок ми нещодавно описували. У цьому разі ваш загальний стаж становитиме понад 30 років, а виплата з 1 березня – близько 2300 гривень. Але це лише наше припущення. Адже точних відомостей про ваше пенсійне забезпечення ми не маємо.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні