Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНазвано область, де значно збільшать площі під круп'яними культурами

Названо область, де значно збільшать площі під круп’яними культурами

Этот материал также доступен на русском языке
На Івано-Франківщині стартувала посівна кампанія. Аграрії підгодували озимі та сіють ранні зернові: ярі та олійні культури. Цієї весни господарники закликають збільшити обсяги вирощування круп'яних культур та овочів.

Про це повідомляє suspilne.media.

Про те, як іде посівна, розповів директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної військової адміністрації Іван Андріїшин.

“Спілкувались із аграріями, і на сесії обласної ради були заклики про розширення площ посіву круп’яних культур. Це ярі пшениця, ячмінь, овес, гречка. Також просили вирощувати більше овочів: буряків, картоплі, моркви, капусти», – розповів Іван Андріїшин.

З тим, що зараз потрібно подбати про овочевий набір, погоджується голова комісії обласної ради з аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Орися Книшук. А ось дефіциту круп’яних культур, за її словами, в Україні не має бути.

“До повномасштабного вторгнення Україна виробляла вчетверо більше, ніж споживала. Круп’яних культур було достатньо. Крім того, експорт, на який орієнтований сільськогосподарський бізнес, через військові дії не відбувся. Порти у Миколаєві, Одесі, Маріуполі заблоковані, тому великі залишки продуктів зберігаються в аграріїв. Із цим проблем не буде”, – каже Арина Книшук.

Попри це у фермерському господарстві «Прометей», роботою якого займається Арина Книшук, збільшать посіви гречки. Крупну культуру планують сіяти двічі. Також подбають про вирощування цибулі та овочів борщового набору.

Господарювати аграріям, за словами Івана Андріїшина, допомагає уряд.

“Аграрії мають можливість отримувати кредити під нуль відсотків річних для закупівлі матеріально-технічних ресурсів. Також скасували акциз на пальне та зменшили податок на додану вартість – з 20% до 7% на його закупівлю”, – розповів Іван Андріїшин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні