Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниСкільки платитимуть сім'ям загиблих?

Скільки платитимуть сім’ям загиблих?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає виплату пенсії зі втрати годувальника членам сім'ї загиблих або померлих захисників та захисниць України.

Зокрема, розмір пенсії зі втрати годувальника з 1 липня 2022 року становитиме:

  • якщо пенсія призначається батькам (одному з батьків), дружині, чоловікові або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї годувальника – 70% грошового забезпечення (зарплати) годувальника кожного члена сім’ї;
  • якщо право на пенсію мають двоє та більше непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, дружини чи чоловіка) – 50% грошового забезпечення (зарплати) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Загалом розмір виплат на сім’ю має бути не менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (з 1 липня – не менше 4054 грн.).

Право на призначення пенсії за втратою годувальника – військовослужбовця з 1 липня матимуть батьки, дружина (чоловік), якщо вони:

  • досягли віку, що дає право на призначення пенсії за віком (тобто, мають необхідний страховий стаж);
  • досягли 65 років – за відсутності права на пенсію за віком;
  • є особами з інвалідністю.

Для тих, хто вийде на дострокову пенсію або на пенсію за віком на пільгових умовах, пенсія за втратою годувальника буде призначена незалежно від кількості страхового стажу.

Нагадаємо, ми повідомляли, яку зарплатню платять резервістам під час війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні