П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧоловіків та жінок якого віку можуть сьогодні мобілізувати

Чоловіків та жінок якого віку можуть сьогодні мобілізувати

Этот материал также доступен на русском языке
Законом України "Про мобілізацію" прописано чіткі критерії щодо хвиль мобілізації, а також вікових параметрів.

У законі передбачено чотири хвилі мобілізації

Першими закликали після вторгнення Росії в Україну оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців, які мають бойовий досвід, ветеранів АТО та ООС, контрактників віком до 40 років.

Друга хвиля мобілізації, яка розпочалася 15 березня і відбувається зараз – це мобілізація резервістів, які не потрапили в першу хвилю. Здебільшого це військовослужбовці, які вже мали бойовий досвід до 2014 року.

Зазначимо, що стать – чоловіча чи жіноча – у Законі не вказується.

Вікові рамки розширили

Так, згідно із Законом “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації”, опублікованому 27 березня, вікові межі розширили.

Законодавчим актом передбачено: надати можливість громадянам України від 40 до 55 років реалізувати конституційний обов’язок щодо захисту батьківщини та її територіальної цілісності.

Інші хвилі мобілізації поки що не проводяться

Йдеться про третю хвилю мобілізації. Це військовослужбовці, які входять до мобілізаційного резерву (випускники університетів, які пройшли військову кафедру та мають звання офіцера запасу).

Четверта хвиля мобілізації – громадський резерв. Це чоловіки, які не мають бойового досвіду, але можуть бути залучені до військових формувань за умови найкритичнішого сценарію розгортання війни.

Ті, хто не служив і не має досвіду, спочатку вирушають до навчальних центрів Збройних сил України, а лише потім до бойових військових частин.

Чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть покинути Україну

Усі чоловіки такого віку, які можуть бути мобілізовані, не можуть виїхати за межі України під час воєнного стану.

До того ж, всі громадяни України віком від 18 до 60 років можуть добровільно вступити на військову службу. У період дії військового стану українців або мобілізують (служба у військовій частині), або приймуть у територіальну оборону (ТрО).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні